Zsaruk-hackerek: 1-1

Zajlik a hacker-zsaru háború Ausztráliában, ám mindkét fél mást állít, s nehéz lenne megmondani, mi is az igazság a legutóbbi csatát illetően.

Az ausztrál szövetségi rendőrség egy nagyszabású akciósorozat keretében Victoria állam rendőrségével együttműködve házkutatást tartott nemrég egy brightoni házban, mivel ott egy hackercsoport, az ötezer tagot számláló r00t-y0u.org fórum egyik adminisztrátora lakott. Ezek után úgy döntöttek, hogy a megszerzett azonosító segítségével átveszik a fórum menedzselését, hogy így szerezzenek még több bizonyítékot a hackerek illegális tevékenységeiről.

Az r00t-y0u.org kezdőoldalára a rendőrség elhelyezett egy figyelmeztetést, mely szerint ismerik a tagok IP-címeit, s vizsgálatot folytatnak az ügyben, melynek keretében már letartóztatások is történtek. A közösség válaszaként egyik tagjuk betört a szövetségi rendőrség számítógépes rendszerébe, s gyakorlatilag hozzáfért az összes ott tárolt információhoz. A rendőrségi szóvivő elismerte ugyan a sikeres támadást, ám azt állította, hogy csak az adott ügy dokumentumait tudta a támadó megszerezni, mást azonban nem, mert a kompromittált számítógép nem volt összekötve a szövetségi rendőrségi rendszerrel, ezt a gépet csak az adott ügyben használták, olyan adatok voltak rajta, melyeknek nincs információértékük vagy hamisak.

A beszámolók szerint viszont nem egészen így történhetett, mivel a támadó provokatív üzeneteket helyezett el a neten egy dokumentummegosztó oldalon, ahol egyrészt csúfolódott az „amatőr zsaruhackereken”, másrészt pedig közreadott néhány olyan linket, ahol képernyőképekkel bizonyította, hogy hozzáfért a rendőrségi szerver tartalmához, majd ezek után az üzeneteket elhelyezte az r00t-y0u.org-on is.

Az ügy legkínosabb része, hogy a „nevetését fékezni nem tudó” támadó szerint a szövetségi szerveren egy számára akadályt nem jelentő Windowst talált, amelyen ráadásul a rendőrök elfelejtették a MYSQL-jelszót megadni, s ennek következtében körülbelül félóra alatt bejutott a rendszerbe: egy szakértő szerint valószínűleg a bejelentkezés után SQL-támadást hajtott végre, létrehozott egy PHP-fájlt, s ennek segítségével átvette a szerver irányítását.

Azóta történt

Előzmények