2018. október 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Idén is lesz Hackathon-in-a-Box egyetemi ötletverseny

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Tavaly több száz ötlet és 60 projekt született. A szervezők idén megduplázzák résztvevő egyetemek számát és Kolozsvárra is eljut a startup utánpótlást biztosító rendezvény.

A 2013 tavaszán született versenysorozat alapkoncepciója, hogy a már működő startupok mellett gondoskodni kell az utánpótlásról is. A verseny szervezői szerint egyre nagyobb szükség van arra, hogy az oktatási intézményekben és az egyre inkább kibontakozó startup ökoszisztémában új tehetségek szülessenek.

Hirdetés

A „Hackathon-in-a-Box – A kreatív ötletgyár” versenysorozat a legegyszerűbb utat választotta: a tehetségeket ott keresi, ahol tanulnak. A versenyeken résztvevők a megszerzett tudásukat a tanulmányaik és később szakmai életük során is kamatoztathatják.

A projektek nagy figyelmet kapnak a hazai befektetőktől, inkubátoroktól, a tavalyi versenyzők közül többen már kockázatitőke-bevonáson dolgoznak. A 2013-as év győztesei között akad olyan is, aki nemzetközi versenyt nyert azóta. Egy másik, a versenyen született szolgáltatás – a Miutcánk.hu – pedig a Lenovo Motivátor pályázatának 1 milliós fődíját nyerte el.

A verseny főszervezője Turcsán Tamás Péter, akit 2013-ban a 25 legkreatívabb magyar közé választották. Ő így jellemzi a rendezvényt: „A mentoraink a résztvevőket felkészítik arra, hogy ötleteiket csapatban dolgozzák ki, megértsék az üzleti gondolkodás alapjait, és a közös munka során, üzletileg értékes projekteket hozzanak létre, majd azokat a verseny végén szakemberek előtt prezentálják. Így a csapatok belekóstolhatnak startup világ, az üzleti ötlet „kipattanásától”, kivitelezésétől és a befektetők megnyeréséig tartó hangulatába. A Hackathon-in-a-Box rendezvénysorozat új ötleteket hoz felszínre, megmutatja a résztvevők igazi erősségeit, közösséget épít, és demonstrálja az egyetem és a hallgatók kreativitását.”

A 2014-es verseny

Az idei szériában 13 versenyt terveznek a szervezők, a hat budapesti esemény mellett hat vidéki és egy kolozsvári rendezvényt valósítanak meg társszervezők segítségével. Az idei első verseny – a Spin-Off Klub Hackathon – február 28-án kerül megrendezésre a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban (1085 Budapest, Horánszky utca 13.).

A verseny fővédnöke Cséfalvay Zoltán az NGM gazdaságstratégiai államtitkára. Az év első eseményének zsűri elnöke Spaller Endre a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke. A verseny támogatói között állami intézmények, nemzetközi startup versenyek, kkv-k és multinacionális vállalatok, illetve hazai siker-startupok is megtalálhatóak.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.