T-1:40-nél kellett megállítani a visszaszámlálást

A SpaceX csütörtökről péntekre virradóra sem tudott indítani, a SES-9 műholdnak még várnia kell. Vasárnap éjjel próbálják újra.

Frissítés (vasárnap): A héten harmadszorra is nekifut a kilövésnek a SpaceX.

Frissítés(péntek, 01:25): Magyar idő szerint pénteken, hajnali háromnegyed egykor indult volna útnak a Falcon-9, miután egy nappal korábban a rossz időjárási körülmények miatt már halasztani kényszerült a SpaceX a kilövést. Mindössze 1 perc és 40 másodperc volt hátra, amikor a technikusok jelezték, gond van, nem sikerült időben végezni az üzemanyagként használt folyékony oxigén feltöltésével.

A szakemberek az adatok ellenőrzése alapján jobbnak látták teljesen leállítani a második napra tervezett akciót is, így kénytelenek másik időablakot találni a SES-9 kereskedelmi műhold pályára állítására.

Sem szerda, sem csütörtök éjjel nem sikerült fellőni a SpaceX legfrissebb Falcon 9-es rakétáján Cape Canaveralból a SES-9 műholdat, ami leginkább Északkelet- és Dél-Ázsia, illetve Indonézia lakóinak, illetve az Indiai óceánon telefonálni vágyó matrózoknak jelentett volna sokat. A 108,2 fokon üzembe álló egység speciális darab, amiről a spaceflight101.com oldalán minden érdekesség megtalálható, de nem ez ígérkezett éjszaka legnagyobb dobásának.

A buli a csomag leválását követően vált volna izgalmassá, ugyanis a terv az volt, hogy míg a SES-9 a második fokozattal  tovább száguld, a SpaceX újra megpróbál vízen egy lebegő egységre leszállni a "Full Thrust" Falcon 9 v1.1 első fokozatával, ami eddig háromból háromszor nem sikerült. Az űrvállalat most sem fűzött sok reményt a 9 darab Merlin-1D meghajtású egység sikeres landolásához, de végül elindulni sem tudtak az üzemanyag feltöltésének problémái miatt..

Élőben követítették az előkészületeket, kb. húsz perccel a kilövés előtt indították a streameket. A felső a teljes WebCast, a jelen bekezdés alatt található pedig a technikai, ezerféle információval és telemetriás adattal zsúfolt, rakétanézetet is tartalmazó adásra mutat. Így kellett volna történnie: a kilövés után nagyjából huszonhét perccel az utolsó fokozat, majd ezután 3 perc 29 másodperccel a műhold is leválik a Falcon-9-ről, közben a megkezdi visszatérését  az első fokozat, amivel negyedszerre is megkísérli a leszállást Elon Musk űrvállalata. Az "Of Course I Still Love You" platformja, ami a "Just Read The Instructions" helyett várta az egységet, magányos maradt. A platformok elnevezése Iain M. BanksKultúra-ciklusa alapján született, ő nevezte így a könyvbéli űrhajókat (ha esetleg nem ismerősek ezek a regények, mindenképpen érdemes pótolni, az Agave sorra adja ki magyarul is a zseniális Sci-Fi-ket).

Legutóbb a SpaceX januárban robbantott, amikor a Jason-3-at vitte fel az űrbe Vandenbergből, a következő tervezett akció pedig áprilisban lesz, akkor végre a Dragon kerül sorra a CRS-8 csomaggal.

Azóta történt

Előzmények

  • Vízen landolt volna, megint felrobbant

    A SpaceX nem adja fel, bár a Falcon 9-es rakéta megint megsemmisült a leszállási kísérlet közben.

  • Felkészül a kilövésre a SES-9

    A vállalat új műholdját a SpaceX hordozórakétájával juttatják Föld körüli pályára január közepén. Elektromos meghajtással tartja majd pozícióját.

  • Áttörés: sikeresen landolt Jeff Bezos rakétája

    Ha az Egyesült Államokban folyó projektek sikerrel zárulnak, az jelentősen csökkentheti a rakétával végrehajtott missziók költségeit, és új korszakot nyithatnak mind a szállításban, mind az űrkutatásban.