Ha már kártyázol, nekünk veszíts!


Múlt hét szerdán igen figyelemre méltó eset történt a New York-i JFK repülőtéren. Ezen a napon a brit állampolgárságú Peter Dicks New Yorkba utazott, hogy különféle üzleti ügyeit intézze. Ám az üzletember csuklójára már a Kennedy repülőtéren bilincs kattant, s a 64 éves férfit letartóztatták az amerikai hatóságok. A vád: Dicks tagja a Sportingbet fogadóiroda felügyelő-bizottságának. Ez a – tőzsdén is jegyzett – vállalkozás különféle online szerencsejátékokkal is foglalkozik, többek között sportfogadással és pókerrel. Dicks munkája, az ilyen típusú weboldalak működtetése – ahogyan azt Louisiana honlapjáról megtudhatjuk – az adott állam főügyészsége szerint törvénybe ütköző, ezért elfogatási parancsot adtak ki ellene, melyet a repülőtéren sikeresen végre is hajtottak. Louisianának történő kiadatásáról e hét csütörtökjén döntenek.

Nelson Rose, a kaliforniai Whittier jogi egyetem professzora, a szerencsejáték-jog szakértője bizonyos abban, hogy ennek az akciónak a sikerét egy alaposan megszervezett együttműködési terv garantálta. Véleménye szerint az Egyesült Államokban a szövetségi és az állami hatóságok együttműködése mindig is nehézkes volt, s ha most egy Louisianában körözött személyt már a New York-i repülőtéren letartóztatnak, akkor e mögött szinte példa nélküli koordinációnak kell állnia.

Az utóbbi időben került terítékre az Egyesült Államok törvényhozásában is az internetes szerencsejátékok szabályozásának ügye, s a téma aktualitását bizonyítja, hogy a közelmúltban nem ez az első eset, hogy az USA hatóságai egy külföldit szerencsejátékos oldalak működtetése miatt letartóztatnak. Júliusban David Carrutherst, a BETonSPORTS főnökét vették őrizetbe, amikor Antiguából a dallasi repülőtér érintésével kívánt hazatérni Nagy-Britanniába. Ám az ő cége kapcsán felmerült az illegális működtetés gyanúja is, ez Dicks vállalata, a Sportingbet esetében szóba sem jöhet. Peter Dicks őrizetbe vétele után mindazok az üzletemberek, aki világszerte a (körülbelül 150) bejegyzett, legálisan működő, online szerencsejátékkal és fogadásokkal foglalkozó – összességében nagyjából 12 milliárd dollár forgalmú – cégeknél dolgoznak, jobban teszik, ha messzire elkerülik az Egyesül Államok területeit. Carrutherst a „Wire Act” rendelkezéseinek megsértésével vádolják. Ezt a törvényt még 1962-ben fogadták el, s ennek szövege kimondja, hogy a telefonon történő sportfogadás tilos. E törvény fifikás alkalmazása útján Carrutherst zsarolással és összeesküvéssel vádolhatják meg. Dicks esetében más a helyzet, rá egy nemrégiben Louisiana állam által elfogadott törvény vonatkozik, mely az internetes szerencsejátékokat szabályozza.


A már említett Nelson Rose szerint az egész ügy mögött az Egyesült Államok adóhatóságának törekvése áll. S az okfejtés meggyőző: míg az államkincstár tavaly Louisianában a 18 „offline” kaszinó 2,23 milliárd dolláros forgalmából 521 millió dollár bevételre tett szert, addig a neten kattintgatók akciói után egy fillért sem látott. Ezek szerint egyszerű üzleti megfontolások állhatnak a letartóztatások mögött. Ám Nelson megemlít még egy lehetséges motivációt is az eseményekkel kapcsolatban: a küszöbön álló kongresszusi választások előtt igen sok republikánus meg kívánja mutatni a választóknak, hogy milyen bűnös, a családokra milyen veszélyes dolog az internet használata.

Azóta történt

Előzmények