Hirdetés

Győztek a p2p hálózatok

Hirdetés

A peer-to-peer szoftvereket forgalmazó cégek nem vonhatók felelősségre a termékeik használatából fakadó jogsértések miatt – mondta ki a múlt hét végén egy fellebbviteli bíróság az Egyesült Államokban. Az ítélet újabb kudarc a felperes Amerikai Hanglemezipari Szövetség (RIAA) és a filmgyártókat képviselő Motion Picture Association of America számára – a szervezetek ugyanis egy körzeti bírósági döntés megfordítását remélték a fellebbezéstől.

A kerületi fellebbviteli bíróság bírói hármasa azonban egyhangúlag megerősítette a 2003 áprilisában hozott körzeti ítéletet, és kimondta, hogy a Grokster, a Morpheust készítő Streamcast Networks és a Musiccity.com nem felelősek azért, ha szolgáltatásaikon keresztül szerzői jogokat sértenek zeneszámok vagy filmek csereberéjével. A testület indoklásában hangsúlyozza, hogy a p2p fájlcserélő technológia számos olyan célra használható, amely nem jogsértő, és jelentősen csökkenti a közkincsnek számító anyagok terjesztésének költségeit.

Egy, a PC World által megkérdezett jogi szakértő szerint a döntés jelentősen megnehezíti a szórakoztatóipar sikeres fellépését a p2p hálózatok ellen. A Napster – eredeti formájában – az általa üzemeltetett szervereken engedte át a cserélt adatokat, és 2001-ben többek között ezért döntött úgy a bíróság, hogy a szolgáltatás közvetlen kárt okoz a jogtulajdonosoknak. A technológia azonban sokat fejlődött azóta: a mai p2p hálózatok többsége teljesen decentralizált módon épül fel, így az üzemeltetőknek nincs lehetősége az adatforgalom ellenőrzésére és szűrésére.

A szakértő szerint a mostani döntés kísértetiesen hasonlít az 1984-es Betamax-ügyben hozott ítéletre: akkor az amerikai legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy a Sony nem sérti a médiavállalatok szerzői jogait a technológiával, mert a Betamax számos nem jogsértő célra használható. "Nem perelhető be a [másológépeket is gyártó] Canon azért, mert egy írást kimásolok a helyi lapból" – mondja.

A felperesek jelenleg a lehetséges válaszlépéseket tekintik át, és várhatóan ismét megfellebbezik a döntést.

Azóta történt

Előzmények