A gyerekek fontosabbak, mint a titkosított üzenetek

Megvédték a britek azon tervüket, hogy hozzá kell férni a titkosított üzenetekhez is, a gyermekek védelme érdekében.

Michelle Donelan brit technológiai miniszter a napokban megvédte a kormány azon terveit, hogy kötelezik majd az üzenetküldő appokat arra, hogy hozzáférést biztosítsanak a titkosított, privát üzenetekhez is, amikor a gyermekeket meg kell védeni.

A nagy platformok szerint ezzel aláássák majd a felhasználók magánszféráját. Donelan szerint a brit vezetés nem a titkosítás ellen dolgozik, hozzáférést pedig csak végső esetben igényelnének. Hozzátette: ő sem szeretné, ha bárki olvasgatná a saját privát beszélgetéseit, bármennyire is unalmasok azok. Állítása szerint sok platform ugyanakkor melegágyat biztosít a gyermekekkel szembeni atrocitásoknak, szexuális kihasználásnak. Ezért szükség van az információkra ilyen esetekben.

A WhatsApp, a Signal és a többi üzenetküldő is ellenzi a terveket, mivel az emberek milliárdjainak magánszféráját gyengítheti. A tech cégek szerint ők a szólásszabadságot védik, a kormányzatok szerint pedig meg kell védeni az embereket a káros online tartalmaktól.

Donelan szerint a tech cégeké lenne a felelősség, hogy olyan technológiába is fektessenek, ami megvédi a gyerekeket.

A brit adatvédelmi hatóság egyébként ezzel párhuzamosan információt gyűjt a Snapchatről, miután a vádak szerint az nem tesz eleget, hogy eltávolítsa a kiskorúakat a platformjáról.

Azóta történt

Előzmények