A britek szerint még mindig fontosabbak a gyerekek, mint a titkosítás

Nagy-Britannia nem enged a titkosítás elleni hadjáratból, Ausztrália pedig kötelezi a cégeket, hogy vegyék ki a keresési találatokból az AI gyártotta, gyerekbántalmazáshoz köthető tartalmakat.

Régóta dolgozik azon az Online Safety Bill nevű törvénycsomagon Nagy-Britannia, amellyel a gyerekeket védené, ennek része, hogy a közösségi cégeket arra kötelezik, hogy tegyenek valamit a platformjaikon a gyerekek bántalmazása, a visszaélések ellen. Végső esetben olyan technológiát kell fejleszteniük, amely képes a titkosított üzeneteket átnézni, elemezni.

Sok tech cég küzd a tervezet ellen, mert így veszélybe kerül a végpontok közötti titkosítás az üzenetküldőkön. A brit vezetők szerint azonban az Ofcom csak akkor kötelezné őket az ilyen tartalmak átvizsgálására, ha az technikailag lehetséges. A tech cégek szerint ez és a titkosítás alapvetően nem férnek össze.


[+]

A technológiáért felelős miniszter szerint ez nem jelenti azt, hogy felhígult a tervezet. Szerinte ha a tech cégek által tett lépések nem elegendőek, akkor ha a további munka után sem teljesítik a hatósággal szembeni kötelezettségeket, eljön az ideje, hogy a titkosítás kerüljön a középpontba. Elismerte, hogy ezen van még mit dolgozni, de a kormány saját kutatásai alapján is lehetséges.

Ausztrália is igyekszik

Ausztrália is számos fronton próbál fellépni a tech cégek, gyerekek védelme, AI-tartalmak kapcsán. Ennek részeként kötelezik a keresőmotorokat, hogy gátolják meg az AI által gyártott, gyermekbántalmazáshoz köthető tartalmak megosztását, megjelenését.

Ilyen tartalom nem jelenhet meg a keresési találatokban, továbbá a keresők AI-funkciói sem állíthatnak elő ilyesmit, semmilyen deepfake-formátumban.

Azóta történt

Előzmények