Gyerek- (és tanár-) felügyelő szoftver az iskolákban


Az angliai Norfolkban egy olyan biztonsági szoftvert kezdtek használni, főképp az általános iskolákban (de erősen ajánlják a középiskoláknak is), melynek célja, hogy monitorozza az iskolai hálózatokat, s ezáltal megvédje a gyerekeket a rájuk leselkedő netes veszélyektől.

A Securus által fejlesztett rendszert alkalmazó intézményekben eddig kedvezőek a tapasztalatok, legalábbis Andrew White, a kezdeményezésért felelős Norfolk megyei informatikai vezető szerint. White elmondta, hogy a felügyeleti rendszert használó iskolák nyugodtak lehetnek, mivel így alig van esély arra, hogy illegális vagy veszélyes tevékenységeket folytassanak a hálózaton, hiszen az alkalmazás felügyeli az internet használatát, az elektronikus levelezések tartalmát, de az offline végzett szövegszerkesztői munkát is (mind a tanárok, mind a diákok esetében), s a program olyan szavak és kifejezések után kutat, amelyek a potenciális szabálytalanságokat, helytelen viselkedést jelzik. Ha a szoftver ilyet tapasztal, rögzíti a képernyő tartalmát, a felhasználó, a munkaállomás adatait, az „incidens” időpontját. A keresési adatbázis természetesen kívánságra bővíthető, az adott intézmény igényeihez igazítható.

Norfolk megyében már körülbelül 50 iskolában vezették be a rendszert, s úgy vették észre, hogy már a tesztidőszak alatt is radikálisan csökkent a nemkívánatos online tevékenységek száma.

Azóta történt

Előzmények