Lelépte az NVIDIA-t az AMD

A második negyedévben az Advanced Micro Devices (AMD) grafikus processzorokat fejlesztő üzletága, az egykori ATI Technologies, több chipet forgalmazott, mint a ősi rivális NVIDIA. Erre évek óta nem volt példa.

A Mercury Research statisztikái szerint a júniussal zárult trimeszterben az AMD a videokártyákra szerelt ún. „diszkrét” GPU-k piacán 51 százalékos részesedést szerzett, így a konkurensnek valamivel kevesebb mint 49 százalék jutott. Egy évvel ezelőtt a felállás még fordított volt, akkor az NVIDIA kezében volt a szegmens 59 százaléka.

A teljes GPU-piacon – mely magában foglalja az önálló processzorok túl a chipkészletbe, illetve újabban központi processzorba integrált megoldásokat is – az AMD szintén megelőzte az NVIDIA-t: itt a hagyományosan toronymagasan vezető Intel (54,3%) után a második helyre kapaszkodott fel. Részesedése 24,5 százalék, míg az NVIDIA-é 19,8 (a fennmaradó marginális részen néhány kisebb gyártó, a Matrox, a VIA/S3 és a SiS/XGI osztozik). Egy évvel ezelőtt az NVIDIA még a piac 29,6 százalékát birtokolta, az AMD szelete pedig 18,2 százalékos volt.

Az NVIDIA – melyet a héten elmarasztaltak egy szabadalombitorlási perben – egyébként éppen tegnap figyelmeztetett arra, hogy a júliussal záruló második pénzügyi negyedévében az árbevétel messze el fog maradni a korábban prognosztizált szinttől. A vállalat a célul kitűzött 950-970 milliós forgalom helyett most csupán 800-820 millió bevételre számít. A vártnál jóval gyengébb mutatót az európai és kínai gazdaság gyengélkedésével, az önálló GPU-k bekerülési költségének emelkedésével és az integrált megoldások vártnál erősebb népszerűségével magyarázzák. Ugyancsak rossz hír a cég számára, hogy az Apple a Mac széria e héten frissített új modelljeit – többéves gyakorlattal szakítva – már az AMD grafikus processzoraival szállítja.

Azóta történt

Előzmények