A GPS 2.0 hódít a CES kiállításán

Az új generációs GPS-készülékek már messze többek lesznek egyszerű térképes, navigációs kütyüknél – vonja le a Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) kiállítása alapján a tanulságot az AP hírügynökség két szakújságírója.

Mint Brian Bergstein és May Wong megállapítják, hogy a navigációs készülékek dinamikus fejlődése és piaci népszerűsége oda vezetett, hogy az útvonaltervezéshez használatos szerkezetek ára meredeken zuhant, az egyszerűek már 200 US dollár alatti áron is elérhetőek, s mindez arra sarkallta a fejlesztőket és a gyártókat, hogy mind több funkciót zsúfoljanak bele termékeikbe, illetve okosabb gépeket dobjanak piacra – megnyitván ezzel a GPS 2.0 korszakát.

Példaként említik a Garmin új termékeit: az ezer dollárba kerülő Nuvi 880 a második negyedévben kerül a boltokban, a 800 dolláros Nuvi 780 már februárban. Mindkét készülék képes a Microsoft MSN Direct rendszerén (előfizetési díja egy évre: 50 dollár, vagy 130 dollár a készülék élettartamára) keresztül valós idejű információkat közölni. A legdrágább modell már rendelkezik beszédfelismerő programmal, tehát szóban is lehet utasítani.

De ezek még mindig csak egyoldalú kommunikációt tesznek lehetővé, vannak már olyanok is, amelyek a feltöltést is biztosítják. Például a francia Mobile Devices terméke segít szabad parkolót találni az autó tulajdonosának.

A 600 dolláros, a Yahoo-val közösen fejlesztett Dash Express már gyakorlatilag webes böngészőként is használható, moziműsort, benzinkutat stb. lehet vele keresni. Az egyes készülékek hálózatot is alkotnak, kicserélik egymás között az információkat, az autós helyzetét folyamatosan aktualizálják, figyelik a forgalmat, s ennek megfelelően módosítják az útitervet, valamint egy felhívott baráttól is képesek egy címet elfogadni, s oda elnavigálni. A szolgáltatás havi díja 10 dollárnál kezdődik.

A Magellan Navigation a Google-lel fejlesztett közösen hasonló tudású eszközt, s az 1300 dolláros szerkezet tartalmazza a helyi üzletek adatbázisát, a felhasználók pedig a segítségével adatokat tudnak megosztani egymással.

Azóta történt

Előzmények