A katonák GPS-zavarói okoztak gondot egy hadgyakorlaton

Hirdetés

Egy nagyszabású, 14 ország részvételével Skócia nyugati partjainál zajló haditengerészeti NATO-hadgyakorlaton megtiltották a GPS-zavarók (jammerek) használatát, mivel számtalan panasz érkezett, melyek szerint a zavarás veszélyezteti a halászok életét, illetve befolyásolja a mobiltelefonok működését. Előzőleg a hadgyakorlat részeként alkalmazták a technológiát, mely az adott hadihajó körül közel negyven kilométeres sugarú körben fejtette ki hatását.

A tudósítások szerint a házigazda brit haditengerészet már legalább kétszer  jelezte korábban a veszélyt, de állítólag nem vették ezt figyelembe, csak a múlt pénteken tapasztalták a kihajózó halászok a zavarás hatásait. Rajtuk kívül üzemzavart észleltek a mobiltelefonok, az internetkapcsolatok, illetve a műholdas tévék esetében is. A panaszok hatására leállították a jammerek használatát, de a tengerészet kissé sértődött hangú nyilatkozatában méltatlankodás is érezhető, amikor arról beszélnek, hogy a tavaszi, hasonló hadgyakorlaton nem panaszkodtak a környékbeliek, emellett szeptember 7-én hirdetményben hívták fel a figyelmet arra, hogy a gyakorlat idején várhatóak működési problémák a civil eszközöknél. Ezt a BBC által megkérdezett hajósok és önkormányzati képviselők cáfolják, mondván, nem kaptak semmilyen értesítést.

A lapok által megkérdezett szakértők az esethez kapcsolódóan arra figyelmeztetnek, hogy a mindinkább terjedő, GPS-re épülő szolgáltatásokat komolyan veszélyeztetheti, hogy a jammerek gyakorlatilag problémamentesen beszerezhetőek, így komoly kockázatot jelent az, hogy a bűnözők is visszaélhetnek velük.

Azóta történt

Előzmények