Elmeszelték a Google-t Oroszországban

A Google legnagyobb oroszországi versenytársa, a Jandeksz februárban nyújtott be panaszt a versenyfelügyelethez (Федеральная антимонопольная служба – ФАС России), melyben azt kifogásolták, hogy az országban forgalomba hozott androidos készülékeken a Google keresője már előre fel van telepítve, gyakorlatilag ez az alapértelmezett.

Hirdetés

A hatóság tegnap hirdette ki döntését az ügyben, és a FASZ egyik vezetője, Alekszej Docenko közölte, hogy a Google megsértette az orosz versenyszabályokat azzal, hogy az androidos készülékekre a vállalat szolgáltatásai előtelepítettként felkerülnek. Az előzetes döntést tíz munkanapon belül követi a hivatalos határozat, és ekkor felszólítják a Google-t, hogy vessen véget a piaci erőfölénnyel való visszaélésnek. Emellett arra is kötelezhetik a Google-t, hogy írják át a gyártókkal kötött szerződéseket, és vegyék ki azokat a kötelezettségeket belőlük, melyek a korlátozásokat tartalmazzák.

A Google egyelőre csak annyit közölt, hogy akkor reagálnak a döntésre, ha megkapták a hivatalos értesítést.

A Jandeksz, mely sokáig egyeduralkodó volt az orosz piacon, folyamatosan, szinte hónapról hónapra szorul vissza, a legfrissebb adatok szerint már csak 50 százalék a részesedésük, míg a Google folyamatosan növeli jelenlétét (most épp 42 százalék).

Azóta történt

Előzmények