A Google léggömbökről uralná a fejlődő világot

A Google komoly befektetésekre készül, hogy a világ olyan részein is elérhetővé tegyék az internetet, ahol földrajzi, illetve gazdasági okokból ezt nagyon nehéz megoldani – értesült belső forrásokból a The Wall Street Journal.

A program eredményeképp állítólag több mint egymilliárd ember számára biztosítanák a világhálóhoz való kapcsolódást vezeték nélküli kapcsolat segítségével olyan helyeken, mint például a Szahara környéki területek Afrikában, vagy Délkelet-Ázsiában a vidéki régiókban, ahol a kábeles infrastruktúra nincs kiépítve. Ezeket a hálózatokat a tervek szerint arra is felhasználnák, hogy javítsák a városi internet minőségét is.

A riport szerint a Google arra készül, hogy a fejlődő országokban a helyi távközlési cégekkel és a hálózati eszközök gyártóival alapítanak működőképes vállalkozásokat. Mivel a Google hivatalosan nem kívánta kommentálni az értesüléseket, nem tudni, hogy a tárgyalások – már ha valóban zajlanak – milyen fázisban vannak jelenleg.

Hibrid megoldások

A lap beszámolója szerint a fejlesztések egyik útja lehet, hogy a Google, illetve a kialakított konzorciumok a felhasználható televíziós spektrumokra alapoznák az internetes hozzáférés megteremtését. A források szerint az egyik jelenleg még fennálló akadály az egyes országok távközlési szabályozása, mely most még nem teszi lehetővé a fenti üzleti modell alkalmazását, de állítólag már folynak a tárgyalások (a Journal Dél-Afrikát és Kenyát említi meg példaként).

Fontos kitérni arra, hogy a Google a híradás szerint komplett gazdasági ökoszisztémában gondolkodik, vagyis a projekthez szánt androidos eszközökhöz ideális új processzorok, illetve alsó kategóriás mobil eszközök fejlesztését is megkezdték.

És itt egy újabb érdekesség következik. Az érintett térségek hálózattal történő felszerelésére az elmúlt egy-két évtizedben már több koncepció is született, ugyanis az minden fél számára nyilvánvaló, hogy a hagyományos kábeles infrastruktúra nem jöhet szóba. A mobil hozzáférés esetében viszont még mindig gond az, hogy miképp lehet olcsón nagy területeket lefedni. A Journal riportja szerint a Google kiegészítő megoldásként a magasan lebegő ballonokra szerelt „bázisállomások” (high-altitude platform – HAP) kidolgozásán is munkálkodik, de elemzik a műholdas kapcsolat megvalósításának lehetőségét is – ezekben az esetekben ugye nem maga a technológia lenne az újdonság (az létezik, csak jelenlegi formájában igen drága), hanem az, hogy képesek-e mindezt nagyon olcsón, a várható piachoz szabva megvalósítani. Mindezekből az az előrelépés már tisztán látható, hogy a Google elvetette – vagy fel sem merült – a „királyi út”, az egyetlen üdvözítő megoldás lehetőségét, ehelyett inkább hibrid, az adottságokhoz alkalmazkodó, több technológia összekombinálásából álló hálózatokat kívánnak megvalósítani.

Jótétemény vagy gyarmatosítás?

Még egy szempontról érdemes szót ejteni, melyet a The Wall Street Journal külön kiemel a tervek kapcsán. A Google ugyan már az Egyesült Államokban is megtette a kezdeti lépéseket az önálló netszolgáltatóvá válás útján a mintaprojektekkel, de az igazi „nagy aratás” a fejlődő országokban várhat rájuk, ha sikerül megállapodniuk az adott államokkal. A saját hálózat ugyanis függetlenítené a céget ezeken a helyeken, egyéb internetes tevékenységeik kapcsán nem keveredhetnének olyan jogi és üzleti vitákba az inkumbens szolgáltatókkal, mint az Egyesült Államokban és Európában.

Ugyanakkor egy ilyen helyzetre, amikor a hálózat és a netes szolgáltatások jó része is egy cég kezében van, a monopólium szó már kevés lenne, oly mértékű koncentrációról lenne szó – különösen, ha azt is számításba vesszük, hogy a Google fokozatosan beszállt a tenger alatti kábelek üzletébe is, és néhány összeköttetés fölött már mint tulajdonos gyakorol ellenőrzést.

Azóta történt

Előzmények