Kész a Google első tenger alatti kábele

Hirdetés

Novemberben adtunk hírt róla, hogy egy, a Google-t is tagjai közé számító távközlési és technológiai cégeket magában foglaló konzorcium bejelentette: hamarosan elkészül a hat vállalat által finanszírozott Unity tenger alatti kábel, mely a célból jött létre, hogy egy új, a megnövekedett internetforgalmat kiszolgáló kapcsolat jöjjön létre az Egyesült Államok és Ázsia között. A 2008-ban elkezdett, 300 millió dollárba kerülő, 10 ezer kilométer hosszú száloptikás kábel egyik végpontja a Tokió melletti tengerparthoz közeli Csikurán van, a másik pedig Los Angelesben.

A cégek április elsején jelentették be, hogy a tervek szerint haladtak, a munkálatok befejeződtek, a több hónapig tartó tesztek sikeresen zárultak, így az üzembe helyezés megtörténhet. A megépített kábel tulajdonosa és üzemeltetője a konzorcium lesz, melynek tagjai a Google mellett a Bharti Airtel, a Global Transit, a KDDI, a Pacnet és a SingTel. Az új, kezdetben öt pár szálat tartalmazó kábel páronként maximálisan 960 Gb/s kapacitású, de a vezeték nyolc párra is bővíthető, most a csendes-óceáni térség és Észak-Amerika közötti kapacitás összességében 4,8 Tb/s-mal bővül.

A Google időközben egy másik hasonló vállalkozásba is beszállt: egy másik konzorcium decemberben jelentette be, hogy elkezdték egy új kábel munkálatait: a Délkelet-Ázsia–Japán elnevezésű kábel (SJC) Szingapúrt, Hongkongot, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket és Japánt köti majd össze.

Azóta történt

Előzmények