A távgyógyításban segítene a Google az okostelefonokkal

Szív-és szemproblémák észlelése kapcsán hasznosítaná a mobilos szenzorokat a Google.

A Google a napokban jelentette be, hogy kiterjesztené azt az egészséggel kapcsolatot projektet, amely az okostelefonok szenzorait használná az egészségügyi állapot felmérésére.

Ilyen formában, szívhangok és szemfotók rögzítésével végeznének teszteket, és azonosítanák otthonról a problémákat. Jelenleg azt tesztelnék, hogy a mobilok mikrofonjai alkalmasak-e a mellkasra helyezés után megfelelő szívhangokat rögzíteni. Ha sikerrel járnak, akkor a rendellenességek korai felismerésében segíthetne az ötlet. Hangsúlyozták, hogy diagnózissal nem érne fel a dolog, de a kockázatot mindenképp jelezné.

A szemek kapcsán főleg a cukorbetegség jeleit azonosítanák, állítólag ebben a kutatásban már vannak korai, ígéretes eredmények – ezért most a mobilos fotókkal folytatnák a kutatásokat.

A projekten dolgozó csapat olyan jövőt képzel el, amelyben az emberek saját otthonukból konzultálhatnak az orvosukkal, akik segíthetnek az egészségügyi állapotuk megértésében és a döntések meghozatalában.

A Google kutatásainak keretében a kevésbé képzett szakemberek által elvégzett ultrahang-vizsgálatok anyagait is mesterséges intelligenciával elemeznék, hogy kiderüljön, így tudnak-e segíteni a szakemberhiány kapcsán.

A Google tavaly még a pulzust és a légzést figyelte mobilkamerával, ezek a funkciók sok eszközön már elérhetőek a Google Fit segítségével.

Azt nem tudni, hogy a Google egészségügyi ötletei milyen használatot vagy bevételt generálnak most vagy majd a jövőben.

Azóta történt

Előzmények