Már van szemantikus keresés a Google-ban. Végre?

Tegnapelőtt a Google hivatalos blogjában Ori Allon, a keresésminőség javításáért felelős technikai vezető és Ken Wilder, a találatokhoz kapcsolódó szövegrészletek megjelenítését fejlesztő csapat mérnöke számoltak be arról, hogy két új eszközzel bővült a keresőszolgáltatás.

A fontosabbik a szemantikus keresés bevezetése, vagyis a Google most már a beírt több keresőszó közötti kapcsolatokat is tudja értelmezni, s a beírt kifejezéshez kapcsolódó más, a felhasználót valószínűleg érdeklő keresőkifejezéseket is felajánl a program a találati oldal alján. A 2006-ban megvásárolt Orion motorra épített szolgáltatás jelenleg 37 nyelven elérhető, magyarul is.

A szemantikus keresés, keresők témája időnként felkavarja a kedélyeket, sokan reménykednek abban, hogy ez előrelépés lenne egyfajta „intelligens” keresés felé, ám az eddigi tapasztalatok nem túl biztatóak, mivel senkinek sem sikerült még igazán jól használható technológiát létrehoznia. S habár ha valakinek, akkor a Google-nak minden lehetősége megvan arra, hogy a szemantikus keresést a lehető legmagasabb szintre fejlessze, a kedden bevezetett módszer egyelőre még nem nyújt igazán meggyőző eredményeket, ha nem a blogban megadott példákat vizsgáljuk. Igaz, maguk a fejlesztők is arról beszélnek, hogy komoly munka áll még előttük.

Google

Kipróbálva ezt a keresési módot, nagyjából ugyanazt tapasztaltuk, mint a PC World újságírója, Ian Paul, aki elég pontosan fogalmazott, amikor azt írta, hogy ez körülbelül az ágyúval verébre lövés esete, ezenkívül abban is igaza van, hogy semmi olyan előnnyel nem jár, amely kiválthatná az eddig megszokott, a felhasználó elméje és gondolkodása által meghatározott, a Google-ban kiváló kiegészítő eszközöket is találó keresési módszereket.

A másik kevésbé jelentős újítás az, hogy a találatokhoz tartozó szövegekben vastag betűssé tették a keresett kifejezést, s az ígéret szerint a három szónál hosszabb kifejezésre keresőknek hosszabb szöveget fognak felkínálni – ez utóbbit azonban még egyszer sem sikerült előcsalogatnunk.

Azóta történt

Előzmények