Svájc a Street View felvételek törlését követeli a Google-től

Hirdetés

Hanspeter Thuer, a privát szféra védelmét kiemelten kezelő Svájc szövetségi adatvédelmi biztosa a Street View összes olyan felvételének törlését követeli a Google-től, melyek a szövetségi köztársaságban készültek. A tisztségviselő álláspontja szerint a szoftvercég fényképei megsértik a szigorú svájci adatvédelmi törvényeket, mivel számos állampolgár arcát és a személygépjárművek rendszámtábláját utólag egyáltalán nem, vagy nem megfelelően homályosították el – vagyis némely képen kivehető az illető személyazonossága, illetve leolvasható a felvétel készítése közben éppen arrafelé haladó vagy parkoló autó rendszáma.

A Google svájci irodájának szóvivője az AP hírügynökségnek adott interjújában kifejtette, hogy a problémát képek millióinak kontextusában kell megvizsgálni és értelmezni. Matthias Meyer fontosnak tartotta kiemelni, hogy amikor panasz érkezett a tartalomra, a cég azonnal cselekedett. „Ha további homályosításra vagy törlésre irányuló követelést kaptunk, megmutattuk, hogy a technológiánk nagyon hatékonyan működik: a legtöbb esetben néhány órán belül eltűnt a kifogásolt felvétel” – mondta.

Az ügy pikantériája, hogy múlt hétvégén bulvárhír kerekedett az egyik Street View fényképből, mivel azon tisztán kivehető volt a házas Ruedi Noser parlamenti képviselő, amint „egy hölggyel sétálgat az utcán.” A nőről később kiderült, hogy Noser személyi asszisztense, de időközben az NZZ am Sonntag lapnak nyilatkozva a politikus már a Street View „azonnali bezárását” követelte – némelyek így párhuzamot, ok-okozati összefüggést vélnek felfedezni Thuer és Noser megnyilvánulásai között.

Több állam kormányszervei is nekimentek a világ nagyobb városait interaktív panorámaképekben bemutató Google Street View szolgáltatásnak, javarészt adatvédelmi aggályok miatt. Az Egyesült Államok – nyilvánvaló okokból – a katonai létesítmények közeléből kergette el a felvételeket készítő autókat, Görögország nemes egyszerűséggel be sem engedte területére a járműveket, Németország az eredeti képek törlését követelte a cégtől, Magyarországon pedig az adatvédelmi biztos állásfoglalása miatt önként felfüggesztették a fotózást. Szót érdemel még a japán eset, ahol a szigetországban cirkáló Google-járművek tetejére barkácsolt kamerák átláttak a házak kerítésein. A panaszok tömkelegére reagálva a Google bejelentette, hogy ismét befotózza Japán kiválasztott területeit, de ezúttal lejjebb engedi a fényképezőgépek magasságát mintegy 40 centiméterrel.

Azóta történt

Előzmények