Felosztja a részvényeit a Google

Annak érdekében, hogy az új papírok kibocsátásával se híguljon fel a cégalapító páros többségi szavazati joga, a Google 2:1 arányban felosztja a részvényeit – jelentette be az internetvállalat tegnap, az első negyedéves pénzügyi mutatói közzétételekor. A split során a tulajdonosok minden egyes részvényük után egy új típusú, szavazati jogot nem biztosító ún. Class C papírt kapnak majd, míg a meglévő Class A részvények árfolyamát megfelezik. A Google papírja tegnap 651 dolláros árfolyamon zártak.

Hirdetés

A lépés a vállalat sajátos irányítási struktúrájának megőrzését szolgálja: jelenleg a két cégalapító, Larry Page vezérigazgató és Szergej Brin kezében van a szavazati jogok 56,7 százaléka. „Aki a Google-be invesztál, szokatlanul hosszú távra fogad a csapatra, főként Szergejre és rám, illetve az innovatív látásmódunkra” – mutatott rá saját szerepük fontosságára Page.

A társaság azt nem közölte, hogy az igazgatótanács által egyhangúlag jóváhagyott részvényfelosztásra mikor kerül sor, várhatóan a júniusi közgyűlésen szavaznak majd az ügyletről. Az új Class C papírokat – ilyeneket kapnak a jövőben a dolgozók is – önálló ticker alatt fogják bevezetni a tőzsdére.

Ami az első negyedév pénzügyi mutatóit illeti, a Google-nek nincs oka panaszra. A március 31-én zárult időszakban az árbevétel az egy évvel korábbi adathoz képest 24 százalékkal, 10,65 milliárd dollárra nőtt. Ha ebből levonjuk a partnerekkel megosztott 2,51 milliárd dollárt, 8,14 milliárd maradt a vállalatnál. Az adózás utáni nyereség 2,89 milliárd dollárig emelkedett az egy évvel korábbi 1,8 milliárdról.

A Google és a partnerek oldalain megjelenő hirdetések esetében a kattintások száma – ezek után kap pénzt a vállalat – látványosan, 39 százalékkal nőtt, viszont 12 százalékkal csökkent a kattintások után befolyó bevétel, ami az elemzők szerint a gyorsjelentés egyetlen aggasztó adata.

Azóta történt

Előzmények