Együtt a toleranciáért a Google, a Prezi és az espell

A Google magyarországi képviselete mellett két sikeres magyar informatikai vállalkozás, a Prezi és az espell is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a nyitottság, a tolerancia szükségességére számolt be a történtekről a mediapiac.com. A Nyitottak vagyunk néven futó társadalmi projekthez egyébként máris több mint 20 cég és szervezet csatlakozott, köztük olyan nevek, mint például a Morgan Stanley, több magyar startup és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A fent említett IT-cégek képviselői hétfőn sajtótájékoztatón ismertették terveiket és céljaikat. A Google Magyarország szóvivője, Schuster Richárd közölte a jelenlévőkkel, hogy az együttműködés első eredménye egy honlap, a nyitottakvagyunk.hu, ahol bárki csatlakozhat is a kezdeményezéshez, július 6-án pedig kamionnal is képviseltetik magukat a melegfelvonuláson, hogy a toleranciát ünnepeljék, de valószínűleg más eseményeken is megmutatják magukat.

Csak a nyitottság tehet versenyképessé

A várható elutasítást, a cég imázsát illető negatív hatásokat firtató kérdésekre a képviselők azt válaszolták, hogy cégeik a sikerüket annak is köszönhetik, hogy kellően nyitottak, nem csak új ötletekre, szokatlan megoldásokra, de egymásra és a világra is: nyitott vállalatokként pedig alapvető értéknek tekintik, hogy munkatársaikat és partnereiket kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítélik meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra.

A kivételes karriert befutó magyar Prezi vezetője felhívta arra a figyelmet, hogy cégüknél a sokszínűség felvállalt és megőrzendő érték, nyitottság és befogadás nélkül nem tarthatnának most ott, ahová elértek. A Prezi évek óta részt vesz a Budapest Pride-on, ezen kívül romák számára is mentorprogramot indítottak: roma gyerekeket tanítanak programozni, hogy azok versenyképes tudáshoz jussanak. Az espell is elindított egy vállalati toleranciakampányt, mely a homofóbia ellen lépett fel, és a nyitottságot népszerűsítő programjuk további részeként rendszeresen szerveznek gyűjtést hajléktalanok számára, valamint patronálnak egy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó nevelőotthont.

A Google Magyarország szóvivője is határozottan kiállt a nyíltság mellett: „A Google-nál nem csak elfogadjuk és eltűrjük a sokszínűséget, hanem támogatjuk és ünnepeljük azt” – ezt bizonyítja a vállalati kultúra mellett egyébként az is, hogy a Google többek között mozgáskorlátozottaknak hirdet ösztöndíjprogramot, de rendszeres résztvevője a világ nagyvárosai Pride meneteinek is.

Azóta történt

  • Újra lesz OWASP szakmai találkozó

    Az OWASP magyarországi tagozata ingyenes rendezvénysorozatának idei második eseményét 2013. november 12-én, kedden rendezik meg a Prezi meetup termében.

  • A Prezi terjeszkedik és állásokat kínál

    Újabb mérföldkőhöz érkezett a jelen pillanatban a globális terjeszkedés útját járó magyar vállalkozás: elérték a 30 milliós felhasználói számot.

  • Hahó, lányok, programozni menő!

    Coding girls néven indított kampányt a Prezi azért, hogy bebizonyítsa, az informatika nem csak a fiúk játszótere. Nyolc kiválasztott tanulhat náluk.

Előzmények

  • A Google léggömbökről uralná a fejlődő világot

    Kiszivárgott információk szerint a vállalat nagy befektetésekre készül a világ azon részein, ahol nem gazdaságos a kábeles internetes infrastruktúra kiépítése.