2017. október 17., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

Felismered, hol készült a kép?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A Google fejlesztését a felhasználók játékosan segíthetik.

A Google közölte, hogy Tobias Weyand vezetésével egy mérnöki team kifejlesztett egy neurális hálózatot (PlaNet), melynek az a feladata, hogy egy adott fényképről felismerje, hogy azt hol készítették.

Hirdetés

A probléma megoldása nagyon nehéz, hiszen egy adott tájon gyakran igen kevés határozott tájékozódási, azonosítási pont van (esetleg sem ember, sem jármű, sem útburkolati jel stb.): lehet „akárhol” a világon.

Az adatbázisba egyelőre 126 millió, geolokációs adatokkal ellátott képet töltöttek fel, a Föld felszínét pedig egy 26 ezer régióból álló hálózatra osztották fel.

A hálózat eddig képes volt a képek 3,6 százalékát utca pontossággal meghatározni, 10,1 százalékát városszinten azonosította, 28,4 százalékuknál meghatározta az országot, 48 százalékuknál a kontinenst. Mindez elég sovány eredménynek tűnik (bár az emberénél már most is jobb a felismerési arány), ám a rendszert folyamatosan tökéletesítik.

Az érdeklődő felhasználók magukat is letesztelhetik egy 2013-ban debütált, svéd fejlesztésű, a Street View képeit felhasználó játékos oldalon, ahol két nehézségi fokozatban lehet megtippelni, hogy a véletlenszerűen feldobott képet hol készítették. A szoftver megmutatja, hogy hány kilométert tévedtünk, és pontozza a teljesítményünket.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.