Egy hónap haladékot kapott a Google Oroszországban

Szeptemberben számoltunk be arról, hogy a Google legnagyobb oroszországi versenytársa, a Yandex februárban nyújtott be panaszt a versenyfelügyelethez (Федеральная антимонопольная служба – ФАС России), melyben azt kifogásolták, hogy az országban forgalomba hozott androidos készülékeken a Google keresője már előre fel van telepítve, gyakorlatilag ez az alapértelmezett. A hatóság a hónap közepén hirdette ki döntését az ügyben, és a FASZ egyik vezetője, Alekszej Docenko közölte, hogy a Google megsértette az orosz versenyszabályokat azzal, hogy az androidos készülékekre a vállalat szolgáltatásai előtelepítettként felkerülnek. Megírtuk azt is, hogy az előzetes döntést tíz munkanapon belül követi a hivatalos határozat, és ekkor felszólítják a Google-t, hogy vessen véget a piaci erőfölénnyel való visszaélésnek.

Hirdetés

Súlyos büntetés lehet a vége

A hivatalos határozatot a hatóság tegnap hirdette ki, és ebben az áll, hogy a Google-nak november 18-ig fel kell számolnia azt a gyakorlatot, mely szerint az androidos készülékekre előtelepítik a vállalat szolgáltatásait nyújtó alkalmazásokat – amennyiben nem tesznek eleget a rendelkezésnek, súlyos büntetésre számíthatnak, ennek összege akár a 2014-es árbevételük 15 százaléka is lehet, vagyis közel tízmilliárd dollár.

Mindezt a gyakorlatban úgy kell végrehajtania a vállalatnak, hogy a rendelkezésre álló egy hónap alatt köteles új szerződéseket kötni a gyártókkal: törölni kell a kötelező telepítésekre vonatkozó részeket, illetve fel kell oldani azokat a korlátozásokat, melyek a Google versenytársait kedvezőtlen helyzetbe hozzák.

A Google Russia vezetője kijelentette, hogy áttanulmányozzák a határozatot, és az alapján döntenek a további lépésekről. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyártóknak teljes a szabadságuk az Android felhasználásában, ők döntenek, hogy telepítik-e a Google alkalmazásait, illetve figyelmeztetett arra is, hogy a felhasználókat sem akadályozza semmi abban, hogy a Google versenytársainak termékeit használják.

Azóta történt

Előzmények