A Google sikeresen védekezik az Oracle ellen

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Java felhasználása miatt indított perben az első fordulóban az esküdtszék megállapította ugyan, hogy a Google az Android fejlesztése során megsértette az Oracle szerzői jogait, ám abban nem tudtak állást foglalni, hogy a vállalat jogsértése belefér-e még a „fair use”, a tisztességes felhasználás kategóriájába. Ha igen, akkor az Oracle nem követelhet kártérítést ezen a címen.

Hirdetés

A döntés hétfői kihirdetése után mindkét fél a maga érdekei szerint nyilatkozott: a Google követelte, hogy a tárgyalást vezető bíró mondja ki, hogy a fair use jegyében használták a technológiát, míg a jogtulajdonos azt várta el, hogy ellenkező értelmű döntés szülessék meg mihamarabb. A tisztességes felhasználás egyébként azt jelenti, hogy egy védett terméket, technológiát stb. a jogtulajdonos engedélye nélkül is fel lehet használni bizonyos, a törvények által meghatározott esetekben. Ilyenek: kutatási, oktatási tevékenység, tudósítás vagy kommentár, vagy pedig akkor, ha a felhasználás során olyan új dolog születik meg, mely a köz javát szolgálja.

Előrelépés szerdán történt az ügyben, amikor William Alsup bíró gyakorlatilag elutasította az Oracle követelését, hogy mondja ki a Google felelősségre vonhatóságát. Ezzel a késleltetéssel ez a szakasz lezárultnak nevezhető, és ha az Oracle el szeretné érni, hogy a szerzői jogi jogsértésben mégis vétkesnek találják a Google-t, akkor könnyen lehet, hogy új eljárást kell kezdeményeznie – ahogy azt a Google szeretné.

Míg az első körben a licencelési előírások megsértéséről volt szó, addig a második körbe lépő eljárás mostani szakaszában szabadalmakról folyik a vita.

Azóta történt

Előzmények