Google-Oracle: a fizetett újságírók nevét kéri a bíró

Sokakat meglepő lépésre szánta el magát a nagy port felvert, a Java felhasználásáról szóló Oracle-Google-per bírája. William Alsup ugyanis tegnap, hónapokkal az ítélethirdetések után elrendelte, hogy a felek képviselőinek augusztus 17-éig át kell adniuk a bíróságnak egy listát, melyen azok az újságírók és bloggerek szerepelnek, akiknek a cégek vagy ügyvédjeik fizettek azért, hogy tudósítsanak az eljárásról. A bíró igen szűkszavúan és homályosan indokolta döntését: „aggódik” amiatt, hogy ezek az írások befolyásolták a tárgyalás menetét.

Hirdetés

Blogger Order

Egy amerikai jogász, egyetemi tanár azt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy Alsup döntése felettébb szokatlan, és csak találgatni lehet, hogy mi a célja, talán csak azt akarja feltárni, hogy akadtak-e olyan bizonyítékok, tanúvallomások, melyekkel kapcsolatban a felek nem közölték, hogy pénzügyi kapcsolatban állnak a beterjesztővel, a tanúval. Ugyanakkor jogilag is igen problémás a határozat, mivel a Google AdSense hirdetési rendszerének tagjai – például a reklámokat engedélyező – bloggerek mindannyian a „fizetett” kategóriába kerülhetnek – maga a nyilatkozó is, aki írt a tárgyalásról, és az ő blogjában is vannak Google-hirdetések.

Az Oracle szóvivője közölte, hogy ők minden egyes esetben közölték, ha pénzügyi kapcsolatban álltak valakivel, ám abban nem biztosak, hogy a Google is megtette ezt, és üdvözlik a döntést. A Google szóvivője csak annyit nyilatkozott, hogy eleget tesznek a bíró kérésének.

Előzmények