A Google összeesküvéssel és trollkodással vádolja a Microsoftot és a Nokiát

A Google csütörtökön panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál, melyben azt állítják, hogy a Microsoft és a Nokia úgynevezett szabadalmi trollokat, a szabadalmi rendszer visszásságait agresszíven kihasználó céget fogadtak fel, hogy azok a mobilpiacon versenytársnak számító Android ellen szabadalmi pereket indítsanak, és ezzel felhajtották a mobil eszközök árát.

Hirdetés

A Microsoft közleményében „kétségbeesett taktikának” nevezte a keresetet, melyet szerintük a Google azért indított, mivel a cég ellen több trösztellenes vizsgálat is folyik az Európai Unióban.

A teljes mobilipart „megfertőző” szabadalmi pereskedés egyébként jelenleg már olyan kiterjedt, hogy gyakorlatilag átláthatatlan – időnként néhány szaklap készít táblázatokat a perekről és résztvevőikről, ám ezek már a megjelenés idején elavulttá válnak, oly gyakran indulnak új eljárások. Az egyik fő célpont népszerűsége miatt az Android, és épp az elszaporodott támadások vették rá arra a Google-t, hogy a rendszerüket használó gyártókat úgy segítse, hogy minél több szabadalmat igyekszik megszerezni: a Motorola mobilos üzletágának 12,5 milliárd dollárba kerülő felvásárlásakor is a birtokukba kerülő több mint 17 ezer szabadalom volt a fő motiváció.

A közelmúltban az egyik fő ellenfél a Nokiával összeálló Microsoft lett, a konkrét panaszban például az áll, hogy a Nokia és a Microsoft múlt év szeptemberében kétezer szabadalmat adott el a MOSAID Technologies nevű, szabadalmi trollként ismert cégnek. A panasz szerint a MOSAID becslése szerint a következő évtizedben a megvett szabadalmak alapján körülbelül egymilliárd dollárt lehet kifacsarni perek útján a maguk számára. És mivel állítólag létezik egy olyan feltétel a szeptemberi szerződésben, hogy szerzői jogok kapcsán megszerzett jövedelmek harmada a MOSAID-hoz kerül, a kétharmadát pedig a Microsoft és a Nokia kapja, így összesen 3 milliárd dollárra számíthatnak a cégek.

Azóta történt

Előzmények