A Google ingyenes ajánlattal kel versenyre a Zoommal

A járvány felfuttatta a videokonferencia-szolgáltatásokat, a Google is megtette a maga lépését.

A Google ma bejelentette nagy tudású, eddig csak a G Suite üzleti csomagjában előfizetéssel elérhető (havonta hat dollár résztvevőnként) videokonferencia-szoftverét, a Meetet ingyenessé teszi mindenki számára.

A vállalatnak vannak ugyan hasonló alkalmazásai, de pl. a Hangouts csak 25, a Duo pedig mindössze 12 fős konferenciákat támogat – a Meet azonban az üzleti csomagban 250 résztvevőt engedélyez. Ez utóbbi azonban nem lesz elérhető az ingyenes verzióban, mivel ott száz fő lesz a maximum egyéni felhasználók esetében - oktatási partnereknél marad a 250.

Más korlátozások is lesznek: az üzleti változathoz képest nem lehet rögzíteni és menteni a hívásokat. A hívásidőt is limitálják 60 percre – bár ezt az ígéret szerint csak szeptembertől vezetik be az ingyenes verziónál.

A Meet épp a verseny miatt a napokban kapott új funkciókat, pl. a Zoomhoz hasonlóan rácsnézetet, ahol egyszerre 16 résztvevő is megjelenhet, valamint bevezették gyenge fényviszonyokra optimalizált üzemmódot, illetve a zajcsökkentést.

Mivel a Zoommal kapcsolatban elég sok biztonsági probléma merült azóta, mióta rakétasebességgel nőtt meg a felhasználói tábora, a Google hangsúlyozza, hogy a Meet kiemelten biztonságos, erős titkosításokat használnak, nem engedik be az anonim résztvevőket, valamint plug-in nélkül fut a böngészőben.

A hozzáférés fokozatos lesz azok számára, akik rendelkeznek Google-fiókkal, ha valaki most nem éri el, a használatához, pontosabban a hozzáférés lehetőségéről szóló értesítéshez itt lehet feliratkozni.

Azóta történt

Előzmények