Google Lunar XPRIZE: megvan az első szerződés a Holdra

A Google Lunar XPRIZE versenyének célja, hogy a vállalkozókedvű űrkutatókat arra ösztönözzék, próbálják meghódítani a Holdat, ezzel egy megfizethetőbb korszakba léphessen ez a tudományág. A 30 millió dolláros díj annak jár, aki állami segítség nélkül képes holdjárót juttatni kísérőnkre, ami legalább 500 métert megtesz a Hold felszínén, nagy felbontású képeket és videót is képes visszaküldeni a Földre.

Hirdetés

A SpaceIL, a verseny izraeli résztvevője most komoly mérföldkőhöz ért, ugyanis szerdán bejelentette, hogy 2017-ben egy Falcon 9-es rakétán utazva jut majd el szondájuk a Holdra. A rakétaindítási szerződés bejelentését az izraeli elnök jelenlétében tették meg.

Minden csapatnak, amelyik versenyben akar maradni, legkésőbb 2016. december 31-ig be kell mutatnia saját indítási szerződését. Lehetséges, hogy nem az izraeli csapat volt az első, ugyanis a Moon Express még október elsején tudatta, hogy 3 indításra kötött szerződést a Rocket Lab fejlesztés alatt álló Electron rakétarendszerével, de ezt mostanáig az XPRIZE Alapítvány nem erősítette meg.

A magyar csapat vezetője, Dr. Pacher Tibor a Puli csapatának nevében gratulált a SpaceIL-nek: „Izraeli kollégáink bebizonyították, hogy kis országok is képesek nagyot tenni. A Puli csapata – amely küldetését egy, a magyarságot összefogó projektté kívánja tenni – továbbra is minden erejével azon dolgozik, hogy Magyarország legyen az első európai nemzet a Holdon.”

Azóta történt

Előzmények

  • Google Aura Project

    Viselhető eszközökkel foglalkozik, a részletekről nem sokat tudni, de nyár óta így hívják a Google Glass utódját is fejlesztő részleget.

  • Az űrbizniszhez ugródeszkát jelenthet a Hold

    Kedden újabb Puli Meetup lesz, ahol lehetőségekről és már megvalósult célokról is beszélgethetnek a résztvevők.