A Google megmondja, merre jársz

Szinte egy időben azzal, hogy a Google ráhajtott az emberek orvosi értelemben vett fizikai és testi jellemzőire, egy új szolgáltatás is elstartolt a keresőprogramok terén világelső vállalat fejlesztői műhelyéből. Ezúttal a Google geográfiai megközelítésbe helyzete közösségi hálóját: új szolgáltatása, a Latitude a felhasználók földrajzi helyzetét jeleníti és osztja meg a világhálón keresztül.

A Google Maps térképszoftver legújabb kiegészítése egyaránt elérhető mobileszközökről és otthoni számítógépekről is. Használatához nem kell mást tennünk, mint a Latitude weblapjáról rászabadítani a szoftvert mobiltelefonunkra, vagy az iGoogle szolgáltatáscsomaghoz modulként hozzáadni.

Amellett, hogy a Google Mapsre vetítve láthatjuk partnereink helyzetét a böngészőnkön, azonnal kapcsolatba is léphetünk velük Gmailen, Google Talkon vagy SMS-en keresztül. A felhasználó megoszthat magáról egyéb, a tevékenységével kapcsolatos állapotjelző üzeneteteket is, melyek máris megjelennek a földrajzi helyzetét reprezentáló arcképes ikon alatt.

A kényes adataik védelméért aggódó felhasználókra is gondolt a Google, ugyanis a szolgáltatáson belül gyakorlatilag mindenféle megjelenítési lehetőség testre szabható. Beállíthatjuk, hogy pontosan kiknek és mennyire pontos koordinátákkal jelenleg meg saját földrajzi helyzetünk, illetve akár át is verhetjük partnereinket úgy, hogy egy teljesen más helyszínt jelölünk meg tartózkodási helyként.

A Google új szolgáltatása jelenleg 27 országból érhető el – Magyarország egyelőre nem található meg ebben a listában –, a cég reményei szerint azonban rövidesen bővülni fog a kör.

A latitude szó egyébként földrajzi szélességi fokot, átvitt értelemben pedig mozgásteret jelent.

Azóta történt

Előzmények