A Google dereka mégis meghajlott a kínai vezetők előtt

Úgy tűnik, mégis van vesztenivalója az amerikai vállalatnak Kínában, mivel feladták korábban szigorúan megfogalmazott elveiket.

David Drummond, a Google vezető jogtanácsosa és alelnöke tegnap a hivatalos blogon közölte, hogy változtatnak az év elején bevezetett gyakorlaton, és a google.cn-re bejelentkezőket nem irányítják át automatikusan a hongkongi, nem cenzúrázott oldalra, hanem – a kormányzati elvárásnak reményeik szerint megfelelően – közbeiktatnak egy oldalt, ahonnan a felhasználó továbbléphet oda, ha akar.

A blogban egy olyan helyzetet vázol fel Drummond, melyet legjobb szándékai ellenére sem tud szépíteni a jogász: a kínai kormányzat számára elfogadhatatlan volt ez az automatikus átirányítás, és azt mondták a cég képviselőinek: ha nem számolják fel ezt a gyakorlatot, akkor a június végén lejáró tartalomszolgáltatói (ICP) licenceket nem hosszabbítják meg. A cégnek döntenie kellett: vagy engednek a nyomásnak, vagy kirakják őket Kínából.

Google Kína

Az új oldal végtelenül egyszerű lesz, egy logó, alatta egy nem működő keresőmező, majd egy figyelmeztető üzenet, hogy a google.cn átköltözött a google.com.hk-ra.(Érdekesség, hogy jelenleg a próbaoldal teljes felülete link, bárhová kattint az ember, mindenképp bejön a hongkongi cím.)

A kínai kormányzat egyelőre nem kívánta kommentálni a tervezett lépést, így még nem tudni, hogy mindez elegendő-e számukra, vagy pedig még többet kérnek a Google-tól.

Azóta történt

Előzmények

  • A Google nem cenzúráz tovább kínai oldalán

    A felek nem tudtak megegyezni, így a Google egy szűretlen oldalra irányítja kínai felhasználóit, de ennél tovább egyelőre nem léptek, maradnak az országban.

  • A Google kivonul Kínából?

    Egy belsős információ szerint zátonyra futottak a tárgyalások, és szinte biztos, hogy az amerikai cég felszámolja kínai érdekeltségeit.