Új eszköz a Google keresőjében: letilthatjuk a nemkívánatos oldalakat

A Google hivatalos blogjában tegnap Amay Champaneria és Beverly Yang keresésminőség-fejlesztésen dolgozó mérnökök jelentettek be egy olyan új eszközt, mely tovább növeli a kereső testre szabhatóságát.

Hirdetés

A most elérhetővé vált opció egy nagyon egyszerű, de igencsak kézenfekvő lehetőséget biztosít az internetezőnek: ha egy adott témában sokat használja a Google keresőjét, ám a találatok között – feltehetően az oldal kiemelkedő keresőoptimalizálásának köszönhetően – túl gyakran találkozik a számára nemkívánatos vagy irreleváns találatokkal, akkor az adott domént blokkolhatja. Ez azzal jár, hogy a későbbi keresések folyamán az innen származó találatok nem jelennek majd meg a listában.

A szolgáltatás használatához természetesen rendelkeznünk kell egy Google-fiókkal, és csak a bejelentkezés után vehetjük igénybe, hiszen a cég szoftvere csak így tudja valamihez hozzárendelni a tiltási kérést. A tiltási lehetőség a találat leírásának alján jelenik meg, majd az opció kiválasztása után a program rá is kérdez, hogy biztosan blokkolni akarjuk-e az adott oldalról származó találatokat. Ha így döntünk, akkor sem végleges törlést választunk, a kereső továbbra is kilistázza az ott található tartalmakat, ám ezt elrejti a felhasználó elől. Ugyanakkor, hogy a szűrés ténye ne menjen feledésbe, a találati oldalon azt is jelzik, hogy hány olyan link akad, mely azért nem jelenik meg, mert bizonyos oldalakat letiltottunk. A tiltásokat a beállítások menüben egy menedzselő eszközzel áttekinthetjük, módosíthatjuk, fel is oldhatjuk.

Hasonló opciók már rég megtalálhatóak mind a böngészőkben, mind a vírusvédelmi programokban, ám a Google lépése koncepcionálisan más, a felhőre építve a bejelentkezett felhasználó beállításait a cég szerverei tárolják, vagyis platform- és gépfüggetlen a szolgáltatás.

A google.com angol nyelvű oldalán ma aktiválják a lehetőséget, mely a Chrome 9+, az IE8+ és a Firefox 3.5+ böngészőkben érhető el, de hamarosan az összes lokalizált változatban megjelenik a tiltás lehetősége.

Azóta történt

Előzmények