Az EU-nak kevés lehet a Google felajánlása

Ha a Google azt szeretné, hogy szankció nélkül záruljon le az ellene folytatott, már három éve tartó versenyügyi vizsgálat, akkor megeshet, hogy az eddig felajánlottakon túl további engedményeket kell tennie – jelentette be ma az Európai Bizottság (EB) versenyügyi biztosa, Joaquín Almunia.

Hirdetés

A múlt hónap végén az IT café is részletesen ismertette, hogy a Google milyen megoldási javaslatokat nyújtott be az EB-nek, többek között a versenytársak hirdetéseinek megjelenítési támogatását is vállalnák, illetve egyértelműen jeleznék, ha egy ajánlott szolgáltatás a Google-hoz tartozik, valamint enyhítenének a hirdetési rendszer technológiai előírásain, hogy a hirdetők könnyen tudják kampányaikat migrálni más platformokra is.

Kevés

Az EB véleményezésre adta ki a javaslatokat, és az eredeti panaszosok (köztük például egy francia ár-összehasonlító oldal, a Foundem, illetve egy német térképes szolgáltatás, a Hotmaps) elégedetlenek a javaslatokkal, mivel szerintük a Google által javasolt módszer – a saját hirdetés mellé kötelezően kitennék három konkurens cég ajánlatát is – arra kényszerítené őket, hogy ne csak a Google-lal, hanem egymással is versengjenek, és ez növelné a költségeiket, ezzel együtt még szorosabb függőséget alakítana ki a Google-lal.

Az EB eredetileg május 26-áig várta az észrevételeket, ám a cégek nyomására a határidőt június 27-ére módosították.

A versenyügyi biztos egyébként a Reuters tudósítása szerint meglehetősen rejtélyesen fogalmazott a parlamenti meghallgatáson a következő lépésekről: „Miután kielemeztük a visszajelzéseket, megeshet, hogy újra a Google-hoz fordulunk, majdnem biztos, hogy a javaslatok átdolgozását kérjük majd”.

Almunia kérdésre azt is elmondta, hogy még nem tudja, indítanak-e formális vizsgálatot az Android miatt is a Google ellen. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Fairsearch Europe nevet választó alkalmi iparági csoport nyújtotta be a panaszt – többek között a Nokia, a Microsoft és az Oracle tagjai a csoportnak. A vád lényege, hogy a Google az Android szoftverét úgy alakította ki, hogy a saját alkalmazásait és szolgáltatásait részesítse előnyben, márpedig ez a panasz szerint súlyos visszaélés, hiszen az okostelefonok 70 százalékán Android fut.

Azóta történt

Előzmények