A Google beszállt a kábelbizniszbe is

Tavaly felmerült ugyan a lehetősége, ám akkor a cég nem erősítette meg, de most már biztos: a Google csatlakozott a velük így már hattagúra bővült Unity nevű konzorciumhoz, mely a célból jött létre, hogy egy új, a megnövekedett internetforgalmat kiszolgáló, nagy kapacitású tenger alatti adatkábelt fektessenek le az Egyesült Államok és Ázsia között.

A 300 millió dollárba kerülő, 10 ezer kilométer hosszú száloptikás kábel egyik végpontja a Tokió melletti tengerparthoz közeli Csikurán lesz, a másik pedig Los Angelesben. A munkálatok már a napokban megkezdődnek, s az üzembe helyezést 2010 első negyedévére tervezik. A megépített kábel tulajdonosa és üzemeltetője a konzorcium lesz, melynek tagjai a Google mellett a Bharti Airtel, a Global Transit, a KDDI, a Pacnet és a SingTel. Az új, kezdetben öt pár szálat tartalmazó kábel páronként maximálisan 960 Gb/s kapacitású lesz, de a vezeték nyolc párra is bővíthető, s végül a csendes-óceáni térség és Észak-Amerika közötti kapacitás 2010 után 20 százalékkal, összességében 7,68 Tb/s-mal bővül.

A Google-nek nem ez az első lépése a távközlési piacon, hiszen a vállalat januárban beszállt az Egyesült Államok Távközlési Bizottsága által kiírt versenybe is, ahol a frekvenciát elnyerő győztes lehetőséget kap saját mobilhálózat kiépítésére. Az azonban még nem ismert, hogy vajon a nevező Google tényleg licitál-e, mivel az FCC nem hozza nyilvánosságra azon cégek neveit, akik ténylegesen ajánlatokat is tesznek jelenleg.

Azóta történt

Előzmények