Influenzakövetés a Google-től, magyarul is

A Google megfigyelte, hogy bizonyos kifejezésekre sokkal gyakrabban keresünk az interneten influenzajárvány idején. Ezeket a kereséseket az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataival kiegészítve az Influenza Trendek képes megbecsülni az influenza előfordulását bármilyen időszakban. Amíg a hagyományos influenzakövetés orvosok és páciensek bevonásával készített kutatásokat jelent – és akár heteket is igénybe vehet –, a Google keresései valós idejű, pontos visszajelzést adnak a megbetegedésekről különböző földrajzi helyeken.

Az ECDC publikusan elérhető adatai a Google modelljeinek helyességét igazolták, ezért számos országban vált elérhetővé tegnap az Influenza Trendek.

Andrea Ammon, az ECDC járványfigyelő osztályának vezetője hasznosnak tartja a szolgáltatást. Mint elmondta: „A Google Influenza Trendek egy izgalmas eszköz az influenza követésére, amely kiegészíti a hagyományos járványfigyelő eljárásokat, mint amilyen a mi európai influenzafigyelő hálózatunk. A rendszer az Egyesült Államokban és más országokban már bizonyított a szezonális és országos influenzajárvány követésével, ezért is nagyon izgalmas a szolgáltatás európai bevezetése az országos járványokat megelőző időszakban. Mi is figyelemmel fogjuk kísérni a szolgáltatás nyújtotta eredményeket.”

A Google-ön zajló keresések milliárdjaiba betekintést nyújtó szolgáltatás, a Keresési Trendek szintén elérhető magyarul.

Azóta történt

Előzmények