Szinte tökéletes a Gmail spamszűrője, de még jobb lesz

A Google a hivatalos blogon jelentette be, hogy újabb spamszűrő eszközt vezetnek be, és a bejegyzésben közölték azt is, hogy jelenlegi technológiájuk a kéretlen levelek 99,9 százalékát megfogja, a téves minősítések (false positives) aránya pedig 0,05 százalékra csökkent. Mindez egy különleges megoldásnak („artificial neural network”) köszönhető, melyet folyamatosan fejlesztenek.

A Google a Gmail bevezetése óta gépi tanulást biztosító rendszert használ a spamek szűrésére, mely figyelembe veszi a felhasználói visszajelzéseket is – bár a téves vagy az elmaradt felhasználói minősítések nem segítik a fejlesztést, leginkább azok lennének hasznosak, ha téves spamnek jelölést helyesbítenék: például ha egy cég havi értesítést, számlát stb. küld valamilyen témában.

Ennek a problémának a megoldására alakítottak ki egy új eszközt a vállalatok, szervezetek részére (Gmail Postmaster Tools), mely lehetőséget biztosít az e-maileket nagyobb számban küldők számára, hogy elemezzék a levélfogadás folyamatát is, és jelezzék a false positive minősítéseket. A Google szerint ez a végfelhasználók számára is hasznos lesz, mivel még az eddiginél is kevesebb, valójában nem spam levelük landol a kukában.

A bejegyzésben utalnak arra is – igaz, nem túl részletesen, sőt –, hogy a leveleket elemző „mesterséges neurális háló” miképp is működik, illetve mire képes. Azt ígérik, hogy a jövőben még okosabb lesz a rendszer, és képes lesz arra is, hogy figyelve a rendszeresen érkező értesítéseket, hírleveleket stb., amelyek nem minősülnek spamnek, és azoknál a felhasználóknál, akik ezeket nem szokták olvasni, automatikusan a spam mappába teszi – vagyis a felhasználói szokások elemzésével „okosítják” szoftverüket.

Azóta történt

Előzmények