Megbukott a Google Glass, újratervezés indul

A Google bejelentette, hogy jövő hétfőn leállítják a Google Glass fogyasztói értékesítését, a fejlesztői hátteret pedig átszervezik – és hiába az igen körültekintően megalkotott kommunikáció, a vállalat ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy az okosszemüveg a jelen formájában bukás, nem sikerült megnyerni számára az embereket, a vásárlókat.

Leállítják a Google Glass fogyasztói értékesítését

A vállalat marketingeseit egyébként talán az eddigi legnagyobb kihívás elé állította a korlátozott terjesztés 2013-as elindítása óta ez a termék. A bejelentéseket elemző lapok szakértőinek többsége szerint az alapkoncepció kiváló, ám a sikertelenségnek két oka lehet: egyrészt „túl korán” érkezett a Glass, a fogyasztók nagy része még nincs felkészülve egy ilyen eszköz használatára, illetve nincs rá igénye (sőt, talán fél is tőle), másrészt pedig a technikai megvalósítás sem megnyerő (nehézkes használat, nem igazán kényelmes viselet, kis kapacitású akkumulátor – na és az 1500 dolláros ára, mely miatt semmiképpen sem lehetett tömegtermék).

A fogyasztó piacról lemondtak ugyan, ám a céges szférában tovább folytatják kampányt, melynek során felhasználási területeket keresnek a szemüvegnek – emlékezhetünk rá, hogy kórházakban és egyéb intézményekben sok helyen sikeres volt az alkalmazása.

A szemüveget minden jel szerint teljesen újratervezik, ám ezt már nem egészen a régi csapat csinálja, ugyanis a Glasst kivették a különösen innovatív, futurisztikus technológiák fejlesztését végző Google X Lab projektjei közül, és önálló teamet hoztak létre. Az új projekt Tony Fadell, a tavaly felvásárolt, okos otthonok fejlesztésével foglalkozó Nest Labs vezetőjének irányítása alá kerül (a munkatársak nem lesznek a divízió tagjai, de a főnöknek tartoznak elszámolással). Fadell ismert arról, hogy fontos szerepet játszik a különösen innovatív fejlesztésekben: például vezető alelnök volt az Apple-nél az iPodok és az iPhone-ok részlegén.

A változások része az is, hogy bezárják az Explorer programot, mely arra biztosított lehetőséget, hogy a már szemüveggel rendelkező felhasználók megosszák tapasztalataikat a fejlesztőkkel.

Azóta történt

Előzmények

  • Nagy frissítőcsomagot kap a Google Glass

    Javul az akkuidő, könnyebb lesz a szemüveg programozása is. Eltűnik viszont az egyik alapvető funkció, a videóhívás. Korábban leginkább ezért lelkesedtek a felhasználók, de a Google szerint alig használta valaki a funkciót.

  • Beindult a Google Glass gőzhenger

    A cég közösség szervezésével és vállalati támogatással szeretné segíteni új eszközük terjesztését, illetve az új lehetőségek megtalálását.

  • A Google elárulja, milyen helyzetekben nem érdemes használni a Glasst

    Kiderül például, hogy ketrecharc előtt érdemes levenni, de ha a romantikus vacsora közben sem bírjuk megállni, hogy partnerünk dekoltázsa felé kacsintgassunk, inkább ilyenkor is tegyük el.