A Google az adatbázis-kezelésben is robbantani akar

Nem kapott különösebb sajtóvisszhangot, hogy a Google kutatói hivatalos blogjukban kedden egy új online adatbázis koncepciójáról számoltak be: megmutatták a nyilvánosságnak a Fusion Tablest, melynek fő célja, hogy a hagyományos relációs adatbázisok lehetőségein túllépjen.

A Fusion Tables arra törekszik, hogy csökkentse az adatbázisok használata során alkalmazott tevékenységek számát, például segítse a több, eltérő jellegű forrásból származó adatok integrációját, illetve megkönnyítse a nagy adatállományokon végzett közös munkát. A megoldás lelke a „cloud”, a számítógépes felhő, vagyis azonos szerverre töltődnek fel az adatok, ahol könnyűvé válik a szinkronizáció. A Google a Transformic nevű cég 2005-ös felvásárlásával jutott hozzá ahhoz a technológiához (Data Space), mely ezt a vállalkozást lehetővé tette.

Fusion Tables

Ez a megoldás megengedi, hogy a különféle forrásokból érkező, különféle struktúrájú adatsorokat egyszerűen és olcsón lehessen egységes rendszerbe exportálni: a források maradnak, a feldolgozás után viszont már egy uniformizált, könnyen kezelhető adatcsomagot kap a felhasználó, mellyel azután sok mindent tehet: lekérdezéseket indíthat, megjelenítheti a kívánt formákban őket, megoszthatja a tartalmakat, közzéteheti a neten. Egy, a CIO magazin által megkérdezett szakértő szerint a Google megoldása arra is alkalmas lehet, hogy a hagyományos kétdimenziós táblázatkezelést háromdimenzióssá tegye (pl. termékismertetőkkel, blogokkal, Twitter-bejegyzésekkel stb.), illetve akár a real-time frissítés is elérhetővé válik. Stephen E. Arnold, az Arnold Information Technology vezetője szerint forradalmi megoldásról van szó, ez az automatizált megoldás fenekestül felforgathatja az adatbázisok kezelésére épülő ipart.

A még alfa-verziójú szolgáltatásra már be lehet jelentkezni, az egyes felhasználók 250 megabájtnyi tárhelyet kapnak, s maximum száz megabájtos tartalmat tölthetnek fel. E korai fázisban még csak az .xls és a .csv fájlok támogatottak.

Előzmények