A franciák 500 millió eurós bírsága ellen fellebbez a Google

A Google megfellebbezte a francia trösztellenes hatóság júliusban kirótt 500 millió eurós büntetését.

A Google nemrég jelezte, hogy fellebbezett az 500 millió eurós bírság ellen, amit a francia trösztellenes hatóság még júliusban rótt ki rá.

A büntetést egy olyan vita miatt kapta a Google, amelyben helyi médiaszereplőkkel harcoltak hírtartalmakkal kapcsolatos fizetésért. A bírság sokak szerint nem volt meglepő, ugyanis egyre nagyobb a nemzetközi nyomás a tech platformokon, hogy bevételeik nagyobb részét adják át a média szereplőinek, ha már részben ezek tartalmaira építve keresnek pénz.

A Google szerint a büntetés aránytalan, ha figyelembe vesszük a megállapodásra törekvésüket, és továbbra is azon dolgoznak, hogy az ilyen ügyek megoldódjanak, és megállapodások szülessenek. Franciaországban már 1200 kiadó számára lesznek ajánlataik, átláthatóbbá teszik a szerződéseiket, továbbá több adatot osztanak meg a francia versenyhatósággal.

A franciák július 13-i döntésének értelmében az amerikai óriásnak két hónapon belül közölnie kell, hogyan kompenzálja a kiadókat a tartalmaik használatáért cserébe, ellenkező esetben a büntetés naponta akár 900 ezer euróval is emelkedhet.

Azóta történt

Előzmények