A Google igyekszik megúszni az európai büntetést

Rég húzódik már a Google és az Európai Unió (EU) viszálya, az IT café rendszeresen beszámolt arról, hogy az unió képviseletében az Európai Bizottság (EB) milyen eljárásokat indított az amerikai székhelyű vállalkozás ellen, és arról, hogy a húzd meg, ereszd meg játékban ki mikor és mivel fenyegetőzik, illetve taktikázik.

Újabb javaslatok

A legújabb történés a mai naphoz köthető, ugyanis a talán legfontosabb ügyben a Google újabb javaslatot tett.

Mint korábban beszámoltunk róla, az EB versenyügyi szakértői azt kifogásolták, hogy a cég nem az európai versenytörvényeknek megfelelően jár el, amikor monopolhelyzetben lévő szolgáltatásaiban, főként a keresőben előnyt ad a saját, egyéb szolgáltatásoknak. A Google erre benyújtott egy javaslatcsomagot, mely azt célozta, hogy bizonyos változtatásokkal eleget tegyenek az itteni előírásoknak, ám ezt mind a kereset indítói – a konkurens cégek –, mind pedig a hatóságok elégtelennek találták.

Ma egy újabb, részleteiben még nem nyilvános javaslatcsomagról számoltak be a híradások. A hírt megerősítette Jonathan Todd, az EB szóvivője, aki kijelentette, hogy alaposan át fogják tanulmányozni a szöveget, és ha az megfelelő, a következő hónapokban megszülethet egy megállapodás.

Egy maximális büntetés még a Google-t is megviselné

A tét nem kicsi. Mivel a Google a keresőpiacon talán Európában rendelkezik a legnagyobb részesedéssel (kb. 90 százalék), ezért valóban érdemes megvizsgálni, hogy a vállalat a kapcsolt termékek propagálásánál mennyire használja ki ezt a helyzetet saját, egyéb termékei előtérbe tolására.

Ugyanebben az ügyben az Egyesült Államokban is indult vizsgálat, de ott a piacfelügyelet (FTC) és az igazságügyi minisztérium három év után arra a megállapításra jutott, hogy a Google ilyen módon nem él vissza piaci erőfölényével. Európában ugyanakkor szigorúbbak az előírások, mint az USA-ban, és ha mégis kenyértörésre kerül a sor, akkor annak súlyos következményei lennének: az uniós szabályok szerint egy ilyen versenyügyi szabályszegésért az elmarasztalt cégre akár az éves árbevétele 10 százalékával egyenlő büntetést is ki lehet szabni, ami a kőgazdag Google esetében sem lenne aprópénz, ugyanis ha a tavalyi évet nézzük, akkor egy idei döntésnél akár ötmilliárd dollár is lehetne az összeg.

Azóta történt

  • Megbünteti-e az EU a Google-t?

    A versenyügyi biztos közölte, hogy már nem kell sokat várni, és kiderül, hogy meg tudnak-e állapodni, vagy pedig megbüntetik az amerikai céget.

  • A Samsung nem perelne többé szabadalmak miatt

    A dél-koreai gyártó legalább Európában békét akar: igaz, hogy csak öt évre vállaltak kötelezettséget, de ez is fontos lépés lehet.

  • A Google beadta a derekát: az EU nem indít eljárást

    Három hosszú év sorozatos egyeztetései után a Google olyat tett, amire eddig alig akadt példa: gyakorlatilag minden követelést teljesítenek.

Előzmények