Nézze meg az Airbus vízreszállását a Google Earthön!

Kihasználva az internet adta lehetőségeket egy lelkes Google Earth felhasználó rekonstruálta a US Airways 1549-es járatának szerencsés kimenetelű balesetét.

Hirdetés

Mint ismert, január 15-én helyi idő szerint délután az Airbus A320 típusú repülőgép a New York-i LaGuardia repülőtérről rendben felszállt, majd nem sokkal később madarakkal ütközött, minek következtében a gép mindkét hajtóműve leállt. A pilóta zseniális manővereinek sorozatán múlt csak, hogy nem történt katasztrófa: az Airbust siklórepülésben belevezette a Hudson folyóba, és gyakorlatilag simán „landolt” a vízfelületen. Habár a légijármű szó szerint nem úszta meg szárazon, a 148 utas közül csupán egyetlen személy szenvedett komolyabb sérüléseket.

A balesetről tudósító tévétársaságok a trendnek megfelelően számítógépes animációk, illetve szimulátor programok segítségével igyekeztek minél jobban szemléltetni a nézőkkel, mi is játszódhatott le a pilótakabinban azon a délutánon. Az alább látható a felvételen például a BBC News stábja a Microsoft Flight Simulator X segítségével prezentálja a közönségnek az eseményeket, mégpedig egyenesen a kapitányi székből. Fokozva a realitást, a felvételen még az úgynevezett földközelség-jelző riasztórendszer hangja is hallható („too low, terrain”.)

Némileg egyszerűbb felület segítségével mi magunk is átélhetjük az Airbus utolsó száraz perceit, mindössze némi gyűjtőmunkára, egy böngészőre és a Google Earthre van szükségünk. A FlightAware.com portál az Egyesült Államok összes kereskedelmi célú repüléséről ingyenesen elérhető, publikus adatbázist vezet, melynek segítségével bárki nyomon követhet egy általa kiválasztott járatot. A szükséges adatokat a Google Eartbe importálva nincs más dolgunk, mint követni a program által megjelenített útvonalat, mint ahogyan azt Frank Taylor is tette blogjában.

Azóta történt

Előzmények