2017-ben indul a Google drónos szolgáltatása

A Google még 2012-ben Project Wing néven indított el egy projektet, és úgy számolnak, hogy ennek keretében valamikor 2017-ben elindíthatják drónos csomagszállító szolgáltatásukat, mely azonban már az új holding, az Alphabet üzletága lesz.

Hirdetés

Erről David Vos, a projekt vezetője beszélt hétfőn egy washingtoni szakmai találkozón. Vos elmondta, hogy jelenleg egyeztetések folynak az amerikai légi felügyelettel (Federal Aviation Administration – FAA) és más érintettekkel, hogy kidolgozzanak egy internetes, illetve mobiltechnológián alapuló repülésirányító rendszert a 150 méternél alacsonyabban közlekedő drónok számára. Az FAA egyébként már jó ideje dolgozik a kereskedelmi drónok tevékenységét szabályozó kódex megalkotásán, és jelenleg úgy tűnik, hogy a végleges változatot a jövő év elején hozzák nyilvánosságra.

A már évekkel ezelőtt bemutatott drón prototípus quadrocopter másfél méter széles és 80 cm magas volt, de a projektvezető ígérete szerint ettől a kialakítástól eltérő típusokat is bevezetnek majd. A korábbi teszteket Ausztráliában végezték, de most már az USA-ban is folynak, méghozzá a NASA közreműködésével.

Vos egyébként társelnöke az FAA speciális, a drónokra szakosodott munkacsoportjának, és hétfőn azt is elmondta, hogy a legfontosabb munkákat – a drónok és tulajdonosaik regisztrációs rendszerének kialakítása, valamint azoknak a szabályoknak és módszereknek a kidolgozása, melyek a gépeket távol tartják a légi forgalomtól – 12 hónapon belül elvégzik. A szakember beszélt arról is, hogy szeretné, ha létrehoznának egy speciális magassági sávot (Class G) a drónok számára, mely az embereket szállító gépek magassága alatt és az épületek fölötti térben húzódna.

Azóta történt

Előzmények

  • Google Aura Project

    Viselhető eszközökkel foglalkozik, a részletekről nem sokat tudni, de nyár óta így hívják a Google Glass utódját is fejlesztő részleget.

  • Nem adja a BMW az alphabet.com-ot

    A Google új cégének kéne a domén, a német autógyár flottakezelője azonban nem válik meg tőle.