Eltüntetheti a keresőből a telefonszámunkat a Google

Már fogadja az eltávolításra vonatkozó kéréseket a Google, legyen szó címről, telefonszámról vagy e-mail-címről.

A Google néhány napja kezdte el fogadni azokat az eltávolítási kérelmeket, amelyek konkrét személyek címének, telefonszámának és e-mail-címének törlésére vonatkoznak, a Google keresési találatai közül.

Szakértők szerint ez újabb lépcső a magánszféra és az információhoz való hozzáférés egyensúlyában, a Google szerint pedig azért van rá szükség, mert globális szinten is egyre nagyobb igény mutatkozik rá: a személyes adatok könnyű hozzáférése egyre inkább biztonsági kockázatokat jelent ma már.

A Google kutatói szerint hatalmas mennyiségű, konkrét személyekre vonatkozó információ van már az interneten, amiket a felhasználók egyébként bizalmasnak tekintenek. A Google szerint az emberek egyre kevésbé tolerálják, hogy ezek a tartalmak online hozzáférhetőek.

A Google eddig olyan kéréseket fogadott, amelyek személyes adatokat, banki adatokat vagy orvosi adatokat tartalmazó linkek törlésére irányultak, a több tízezer kérés 13 százalékát hagyták jóvá. A bővített szabályok miatt az arány sokat változik majd, a belépési adatokra mutató hivatkozásokat is törölhetik többek között. Korábbi irányelvek miatt a kéretlen pornográf tartalom, pontatlan, irreleváns vagy sértő személyes információk, tavalytól a kiskorúak fotói is töröltethetőek a keresési találatok közül. A közérdekű adatokat persze igyekeznek megtartani, valamint a kormányzati forrásokat sem érintik a törlések.

Fontos persze, hogy az említett tartalmak más keresőmotorral vagy közvetlen címet használva így is elérhetőek lesznek, a Google szerint a probléma gyökerének megoldása nem az ő kezükben van.

Azóta történt

Előzmények