Eltűnhet a hagyományos címsor a Chrome-ból

Könnyen meglehet, hogy a Chrome böngésző felhasználói felületének megújítása során az lesz a legnagyobb változás, hogy eltűnik belőle a címsor – írja a fejlesztői információkra támaszkodva Wolfgang Gruener a conceivablytech.com-on.

Hirdetés

Ha igaznak bizonyul a hír, és egy ilyen átalakítás mellett döntenek a Google-nál, akkor ez lesz a legnagyobb változtatás a felületen a böngésző indulása óta – legutóbb tavaly nyáron újítottak komolyabban, amikor egyszerűsítették a menüsort. Gruener bemutatja, hogy jelenleg négy koncepció van terítéken, melyek különféle navigációs megoldásokkal rendelkeznek: egy klasszikus, egy kompakt, egy radikálisan más elrendezésű, teljes oldalas, úgynevezett „sidetab” modell, valamint egy érintőképernyős verzió. A Google mind a négyet ki akarja dolgozni, de jelenleg a klasszikusra és a kompaktra koncentrálnak. Korábban igen komolyan foglalkoztak a sidetab megoldással, de most úgy vélik, ennél az elrendezésnél azok a felhasználók rosszul járnak, akik nem használnak több fület.

Chrome
Forrás: conceivablytech.com

A legérdekesebb és leginkább innovatív a kompaktnak hívott felület, ugyanis itt a jelenlegi két navigációs sávot egyesítenék, emellett egyszerűsítenék, s így a címsor eltűnne, az URL csak addig látszódna, amíg az oldal betöltődik. A megoldás célja, hogy nagyobb területet adjanak az oldalak tartalmának, így a megmaradó navigációs eszközök is többfunkciósak lennének – bár a jelenlegi terv még nem végleges.

A felhasználói felület ilyenforma megújítása mellett az is várható, hogy a Chrome-ban lehetőség lesz a többfelhasználós futtatásra is: vagyis ha egy felhasználónak több Google-fiókja van, akkor nem kell ki és be jelentkeznie a váltáshoz, hanem a programon belül külön ablakokban párhuzamosan használhatja a különböző profilokat, mindegyiket a saját  könyvjelzőivel, jelszavaival, saját privát böngészőjével stb.

Arra is számíthatunk, hogy a keresést segítő „omnibox” minősége is javulni fog.

Azóta történt

Előzmények