Letölthető a Chrome 16 stabil kiadása

A böngésző stabil csatornájában tegnap megjelent a Chrome 16-os (egészen pontosan 16.0.912.63 verziószámú) kiadása. Az új főverzió a biztonságot és stabilitást javító szokásos hegesztések mellett egy jelentős újdonságot hoz: több felhasználói fiókot támogat. Ez a funkció a bétában november eleje óta elérhető volt.

Hirdetés

De mit is jelent ez? A Chrome már jó ideje lehetőséget ad arra, hogy a Google-azonosítójával bejelentkező felhasználó szinkronizálja a könyvjelzőit, a telepített kiterjesztéseket, appokat, előzményeket, jelszavakat a különféle eszközökön (lásd a videót). Ennek köszönhetően mindig ugyanaz a megszokott felület fogadja, bárhol is jelentkezzen be, és ha az egyik gépen használt Chrome-ban módosít, telepít valamit, az a többin is meg fog jelenni.

Eddig azonban a böngésző csak egy felhasználói fiókot támogatott, a 16-os stabil verzióba viszont már többen is bejelentkezhetünk. Új felhasználót a Beállítások / Személyes dolgok / Felhasználók menüpontban lehet hozzáadni. Ahhoz, hogy a személyes beállítások érvényesüljenek, az új usernek az ilyenkor megnyíló új böngészőablakban be kell jelentkeznie.

A bejelentkezett felhasználók közötti váltás pofonegyszerű, egy legördülő menüben egy kattintás, aminek nyilván van biztonsági kockázata. A Google hangsúlyozza is, hogy ez a megoldás nem rejti el a személyes beállításainkat mások elől, hiszen bárki, aki hozzáfér a számítógéphez, átválthat a mi profilunkra. Ezért ezzel a lehetőséggel olyan környezetben szabad csak élni, ahol ez nem okoz gondot: például otthon, ahol többen használják ugyanazt a számítógépet és böngészőt. Ha nem akarjuk, hogy mások is lássák a személyes beállításainkat, az operációs rendszer felhasználói fiókjait válasszuk – tanácsolják.

A mostani főverzió-frissítés volt az idén az utolsó a stabil csatornában. Ebben a Google 15 sebezhetőséget foltozott be – ezek közül 6 kritikus minősítésű –, és a lyukakat bejelentő külső szakértőknek ezúttal összesen 6000 dollár jutalmat fizetett ki. Apróbb újdonság még, hogy az about:flags oldalon megjelent a megnyitott lapok és a keresőmotorok szinkronizálásának engedélyezése is.

A stabil Chrome 16 letölthető a böngésző weboldaláról, de a korábbi verziót használó rendszereken automatikusan települ. Aki ezt nem tudja kivárni, a Google Chrome névjegye menüpontra kattintva kézzel is elindíthatja a frissítést.

Azóta történt

Előzmények