Hirdetés

Hamarosan megjelennek a közutakon a Google új tesztautói

Hirdetés

Chris Urmson, a Google autófejlesztési projektjének vezetője jelentette be a hivatalos blogon, hogy idén nyártól, azaz pár hét múlva az általuk kialakított önvezető jármű néhány új prototípusa megjelenik a kaliforniai utakon, hogy éles helyzetben is tesztelhessék őket. A kocsik a Mountain View-i központ környezetében közlekednek majd, és a biztonság kedvéért egyelőre természetesen gyorsításra és fékezésre képes sofőr is ül majd az eltávolítható kormánykerék mögött.

A Göögle önvezető autójának érzékelői
[+]

Urmson leírja, hogy gyári körülmények között már számtalan szigorú tesztet végeztek el, önállóan eddig nagyjából egymillió mérföldet futottak a kísérleti autók ellenőrzött körülmények között, jelenleg heti 10 ezer mérföldet tesznek meg. A prototípus járművekben ugyanazt a szoftvert használják majd, amelyet korábban az átalakított Lexus RX450h típusú autóban. A kocsi maximum körülbelül 40 km/h sebességre képes, a korlátozást is biztonsági okból alkalmazzák.

Sajtótudósításokra reagálva egyébként a Google a héten közölte, hogy az összesen közel hárommillió kilométernyi tesztelés közben a fejlesztés kezdete óta autóik összesen 11 esetben voltak baleset részesei, mindegyik esetben önhibájukon kívül – a tizenegyből hétszer hátulról futottak bele a tesztautókba. Egyetlen esetben sem történt személyi sérülés, és csak csekély mértékű anyagi kár keletkezett.

Azóta történt

Előzmények