Hirdetés

A Google nem adja meg magát az oroszoknak

A Google már korábban jelezte, hogy nem engedelmeskedik az orosz versenyfelügyelet ultimátumnak, és most hivatalos közleményben meg is indokolták, hogy miért nem.

Hirdetés

Az IT café is beszámolt szeptemberben arról, hogy a Google legnagyobb oroszországi versenytársa, a Yandex februárban nyújtott be panaszt a versenyfelügyelethez (Федеральная антимонопольная служба – ФАС России), melyben azt kifogásolták, hogy az országban forgalomba hozott androidos készülékeken a Google keresője már előre fel van telepítve, gyakorlatilag ez az alapértelmezett. A hatóság a hónap közepén hirdette ki döntését az ügyben, és a FASZ egyik vezetője, Alekszej Docenko közölte, hogy a Google megsértette az orosz versenyszabályokat azzal, hogy az androidos készülékekre a vállalat szolgáltatásai előtelepítettként felkerülnek.

Nem sokkal később kiadták a hivatalos határozatot is. és ebben az áll, hogy a Google-nak november 18-ig, azaz tegnapig fel kell számolnia azt a gyakorlatot, mely szerint az androidos készülékekre előtelepítik a vállalat szolgáltatásait nyújtó alkalmazásokat – amennyiben nem tesznek eleget a rendelkezésnek, súlyos büntetésre számíthatnak, ennek összege akár a 2014-es árbevételük 15 százaléka is lehet, vagyis közel tízmilliárd dollár.


(forrás: Vocativ)

A Google most elismételte korábbi érveit, melyek szerint ők egyetlen gyártót sem köteleznek alkalmazásaik előtelepítésére, nem szegik meg a versenyszabályokat. Épp ezért nem engedelmeskednek a határozatnak, ugyanis alaptalannak ítélik a vádakat, és bíróságon fogják megtámadni.

A hatóság egyelőre még nem kommentálta a Google közleményét, az eljárást kezdeményező Yandex viszont bejelentette, hogy örülnek a nyílt tárgyalásnak, mivel biztosak az igazukban.

Előzmények