Trösztellenes vizsgálat indulhat a Google ellen

A Bloomberg hírügynökség belső forrásokra hivatkozva ma arról számolt be, hogy az amerikai piacfelügyelet (US Federal Trade Commission – FTC) megállapodott az igazságügyi minisztériummal, hogy trösztellenes vizsgálatot indítanak a Google ellen.

Hirdetés

A történtek előzménye, hogy egy vagy több meg nem nevezett technológiai vállalat megkereste az FTC-t, mivel úgy vélik, hogy a Google az Android platformon úgy részesíti előnyben a saját szolgáltatásait, hogy közben igyekszik ellehetetleníteni a versenytársak hasonló megoldásait.

A törekvés sem a Google, sem az Android esetében nem példa nélküli. Mint ismert, számtalan helyen, így Európában is vizsgálták, vizsgálják azt, hogy a Google pl. a keresőpiaci dominanciáját felhasználja-e saját szolgáltatásai előnybe hozására (az USA-ban ez a vizsgálat azzal zárult, hogy nem állapítható meg a versenyszabályok megsértése). De az Androidnál is előfordult már, ugyanis az amerikai versenytársak az év elején panaszt tettek az illetékes igazságügyi minisztériumnál a fentiek miatt, és elsősorban a hirdetési piac kisajátítását fájlalják.

Hivatalos kommentár egyelőre még egyik fél részéről sem érkezett a Bloomberg tudósítására.

Azóta történt

Előzmények