Szédítő ütemben gyorsul a mobilos böngészés

Az elmúlt egy-két évben a telekommunikációs társaságok rengeteget költöttek hálózati infrastruktúrájuk fejlesztésére, amire persze jó okuk van, hiszen a tartalomfogyasztás mobillá válásával egyre nő az igény a gyors, akár több tíz megabit sávszélességet biztosító mobilinternet szolgáltatásokra.

Hirdetés

A Cisco jelentése szerint a mobil adatforgalom 2012-ben az előző évhez képest 70%-kal nőtt, a mobilhálózatokon havonta 885 petabyte-nyi adat folyt át, 2011-ben ez még „csak” havi 520 petabyte volt. A mobilhálózatokon az átlagos letöltési sebesség 526 kbps-re duplázódott, az okostelefonok pedig ennél is magasabb, átlagosan 2,065 kbps sávszélességgel rendelkeztek. Miközben a 4G sebesség csak a mobilhálózatok 1%-án érhető el, már így is az adatforgalom 14%-áért felelősek az ilyen kapcsolattal rendelkező mobileszközök. A használatban lévő mobilok egyötöde tartozik az okostelefon kategóriába (persze ez az arány a következő években drasztikusan változni fog), de így is ezek generálják az adatforgalom 92 százalékát – míg egy „butatelefon” átlagosan havi 6,8 Mbyte adatforgalommal is beérte, az okostelefonok esetében ez már 342 Mbyte-ra rúgott. A tabletek még ennél is több, átlag 820 Mbyte-ot forgalmaztak havonta.

A Google nemrég kiadott statisztikáiból pedig az derül ki, hogy a hardveres és szoftveres fejlesztéseknek köszönhetően a mobil eszközökön az oldalak idén 30%-kal gyorsabban töltődnek be, mint egy évvel korábban. Bár a számítógépek esetén elhanyagolható a javulás, ám érdemes megjegyezni, hogy a vizsgált időszakban a honlapok mérete így is 56%-kal nőtt. A Google mindehhez az adatokat az Analyticsből veszi, amelynek Site Speed mérései szerintük valós képet adnak. Ráadásul olyannyira fontos a cégnek a felhasználói élmény szempontjából az oldalbetöltődés ideje, hogy az eddigi használt WebKit helyett már Blink-alapú lesz a következő Chrome.

Ennél talán még szemléletesebb az az ábra, amelyik az oldalbetöltési sebességek eloszlását mutatja. Ez alapján az átlag 30%-os gyorsulás a mobil eszközökön leginkább a kiemelten fontos, 0-1 és 1-3 másodperces sávokra volt jó hatással (ez a teljes spektrum több mint felét teszi ki), miközben ennek megfelelően a hét másodpercnél több idő alatt megjelenő oldalak száma jócskán lecsökkent. A számítógépeken ilyen szempontból sem történt változás, de kíváncsian várjuk a két év múlva esedékes statisztikát, amikorra talán érzékelhető lesz a Blink renderelő motor hatása (és amennyiben az tényleg számottevően gyorsítani fogja az oldalak megjelenítését).

Az országok közötti összehasonlításban Magyarország remekül áll (dacára annak, hogy a mobilnet nálunk nem éppen olcsó mulatság). Nálunk 33,96%-os gyorsulást mért a Google a mobil eszközökön, ami három és fél másodperces átlagos oldalbetöltési sebességet jelent. Ezzel olyan országokat előzünk meg Európában, mint Olaszország (10,71%, 5 másodperc), az Egyesült Királyság (14,29%, 3,6 másodperc), Franciaország (19,64%, 4,5 másodperc) vagy Finnország (37,97%, 4,9 másodperc). Sajnos nem mindenhol történt pozitív változás, a szomszédos Ukrajnában 32%-os csökkenéssel 6,6 másodpercre esett az átlagos oldalbetöltési idő, az észteknél pedig 29,63%-kal 3,5 másodpercre, bár ez még mindig igen jó eredménynek számít globális viszonylatban is. Aki a többi ország adatait is szeretné megnézni, a Google oldalán egy interaktív térképen megteheti.

A jövőre nézve a Cisco elemzői azt jósolják, hogy a mobilhálózatok adatforgalma 2017-re a mostani tizenháromszorosára fog nőni. Ez 11,2 exabyte, havonta. A 4G-képes hálózatok arányát 10%-ra teszik (amik az adatforgalom 45%-át adják majd), a mobileszközök pedig átlagosan 3,9 Mbps sávszélességű kapcsolaton lógnak majd a világhálón.

Azóta történt

Előzmények

  • Új leképző motorra vált a Google Chrome

    Az új motor a Blink nevet kapta, alapja az eddig használt WebKit.