A Google AI segítségével írna híreket, átalakítaná a médiát

Alapvetően nem az újságírókat cserélnék le az AI-eszközökkel, de átalakítanák a médiát.

A Google a múlt héten erősítette meg, hogy valóban mesterséges intelligencia-alapú eszközöket tesztelnek hírek, cikkek írására, továbbá tárgyalásokat folytatnak médiaszereplőkkel, hogy ezekkel segítség az újságírók munkáját.

A The New York Times szerint a Google többek között a Washington Posttal és a Wall Street Jorunal tulajdonásával, a News Croppal is egyeztet – és magával a The New York Times tulajdonsával is.

Az ötlet szerint az eszközök segítenék az újságírói munkát, többféle bevezetőt vagy írási stílust kínálva, javítva a munka hatékonyságát, produktivitását. Egyelőre az ötletelési fázisban tartanak, és a Google szóvivője szerint ezek az eszközök nem az újságírókat hivatottak leváltani az alapfeladatok (jelentés, írás, tényellenőrzés) terén.

A The New York Times szerint azonban a Google zárt ajtók mögött bemutatott, Genesis nevű tervei nyugtalanítóak.

Nem sokkal korábban az Associated Press állt össze az OpenAI vállalattal, hogy generatív AI-t használjanak a hírekhez. Az együttműködés a szakértők szerint trendet indíthat el a médiában, hasonló együttműködésekkel. Sok kiadó azonban a tények, információk pontossága és az emberi-gépi tartalmak megkülönböztethetősége miatt aggódik.

Azóta történt

Előzmények