Meg fogják büntetni a Google-t

Ahogy az várható volt, az európai adatvédelmi hatóságok közös fellépése nyomán a meghatározó francia, majd a spanyol felügyelet nyilatkozata után a többi támogató testület is az adatvédelmi szabályok átírására szólította fel a Google-t: Nagy-Britannia, Németország és Olaszország hatóságai is kiálltak a francia kezdeményezés mellett.

Kevés az eszköz, de azt alkalmazzák

Amint korábban beszámoltunk róla, a csatározás már jó ideje folyik, azóta, mióta a Google körülbelül másfél éve bevezette új adatvédelmi szabályozását. Ezt az európai hatóságok több ponton is kifogásolták, és ha röviden össze akarjuk foglalni a felvetett gondokat, akkor két fő elemet emelhetünk ki: a Google az európai szakértők szerint nem eléggé átlátható módon kezeli az unió polgárainak adatait, másrészt aggódnak amiatt, hogy visszaélnek a begyűjtött információkkal.

A Google kezdetektől fogva ragaszkodik ahhoz, hogy eljárásaik megfelelnek az amerikainál szigorúbb európai előírásoknak, de emellett javaslatokat is tettek az EU szakértőinek, hogy miben változtatnának, hogy a vitáknak véget vessenek. Az adatvédelmi biztosok és az amerikai cég tárgyalása azonban nem vezetett eredményre, mivel a fent említett adatvédelmi szakemberek úgy ítélik meg, hogy a Google javaslatai az átláthatóság és az információbiztonság növelésére nem elégségesek.

A sok éve tartó birkózásnak valószínűleg az lesz az eredménye, hogy az uniós államok összehangoltan meg fogják büntetni a Google-t az adatvédelmi törvények be nem tartása miatt. Ez azonban – hiába fontos elvi alapon – a jelenlegi nemzeti törvények alapján a vállalat bevételeihez mérten olyan csekély összeg lehet (még a Nagy-Britanniában kiszabható félmillió font sem rázná meg őket túlságosan), hogy önmagában a bírságnak semmiféle visszatartó ereje nem lesz.

Azóta történt

Előzmények