2017. október 21., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

A Google tucatnyi új adatközponttal támad

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A vállalat két év alatt be akarja hozni a hátrányát – kérdés, hogy közben a versenytársak milyen további fejlesztéseket hajtanak végre.

A Google Cloud termékmenedzsere, Varun Sakalkar a hivatalos blogon jelentette be, hogy a vállalat 2017-ig újabb 12 adatközpontot nyit, az első kettőt még az idén, az amerikai Oregon államban, illetve Tokióban.

Hirdetés

A bejelentést kommentáló híradások nem meglepő módon arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a fejlesztések elsősorban azért valósulnak meg, hogy a felhős szolgáltatási piacot egyértelműen vezető Amazon Web Services (AWS) nyomába eredjenek, és felvehessék velük a versenyt.

Kapaszkodnak

A két említett központ már az év végére munkába áll a tervek szerint, a többi – egyelőre még fel nem fedett helyen létrejövő – adatközpont valószínűleg folyamatosan, a 2017-es év folyamán.

Habár a nyilvánvaló célpont az AWS, a piac jelenleg második helyen álló, nagyon erős szereplője, a Microsoft is fontos tényező felhős versenyben az Azure szolgáltatással – jelen pillanatban csak az a bizonyos, hogy a legtöbb területen az Amazon a vezető, de a második helyért élesedik a verseny a Microsoft és a Google között, ráadásul mindkét vállalat célja, hogy az évtized legdinamikusabban fejlődő üzletágában az élre törjön. Hogy ennek mi lesz a kifutása, azt nehéz megjósolni, de a Google egy szempontból nagy előnnyel indul, hogy ha a korábbi stratégiájukat nézzük: az irdatlan bevételeket termelő cégnél a vállalat alapítása óta arra használják a felhalmozott pénzt, hogy felvásároljanak – szakembereket, startupokat, vállalatokat. Mindez nagy kihívás elé állíthatja a Microsoftot és az Amazont is.

Egy elemzés felhívja arra a figyelmet, hogy érdekes változások várhatóak. Jelen pillanatban az AWS globálisan 12 regionális felhős régióban folytatja tevékenységét – pont annyiban, melyet a Google most megcélzott, így ha ők közben továbblépnek, a Google tovább kapaszkodhat.

Az biztos, hogy a Google most óriási összegeket áldoz arra, hogy legalább a Microsoftot utolérje ebben a szegmensben, de az kérdés, hogy a felhős fejlesztést még Steve Ballmer alatt elindító versenytárs mit lép erre.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.