500 millió eurós bírsággal büntetik a Google-t a franciák

Egy trösztellenes ügy kapcsán 500 millió eurós büntetésre számíthat Franciaországban az Alphabet alá tartozó Google.

Sok országban van a hatóságok célkeresztjében a Google, különféle okokból. Franciaország most például egy trösztellenes ügy keretében büntette meg 500 millió euróra az Alphabet szárnyai alá tartozó vállalatot.

Minderre azután került sor, hogy egy 7 hónapos időszak alatt a vállalatnak meg kellett volna állapodnia a helyi kiadókkal, amelyek tartalmaiból kiemelt részeket használ a Google News szolgáltatásban.

A jelentések szerint a Google nem adott tisztességes ajánlatot, és nem tudott megállapodni a fizetési keretrendszerről. Állítólag a Google kevesebbet fizetett volna, mint amennyit az időjárásadatokért és a szótáras definíciókért.

A büntetés mellett kötelezik a Google-t, hogy kezdjen 2 hónapon belül tárgyalásokba, vagy naponta büntetik meg, akár összesen 900 millió euróig.

A Google természetesen fellebbezhet, ha a tájékoztató szerint a teljes folyamat alatt jó hiszemben cselekedett. A Google egyébként sok országban kényszerült hasonló megállapodásokra hasonló törvények miatt, például Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában.

Azóta történt

Előzmények